Foto: Twitter/ipfconline
Foto: Twitter/ipfconline

Robot na patrulji, ki ga je razvilo podjetje Ascento iz Züricha, za švicarsko varnostno podjetje Securitas AG namreč deluje kot varnostnik. Podjetje, ki ga je zasnovalo, trdi, da njihovi robotski varnostniki zagotavljajo dodatno raven varnosti in izboljšujejo operativno učinkovitost na več testnih lokacijah. V robotovi "glavi" je računalnik, baterija, senzorji, kot tudi z oblakom podprta umetna inteligenca.

"Avtomobil se lahko premika po ravnem terenu, lahko prehaja čez ovire, celo po stopnicah, ker uporabljamo kolesa in noge," je dejal Alessandro Morra, izvršni direktor in ustanovitelj podjetja Ascento.

Robot z infrardečo kamero zaznava ljudi in vozila, medtem ko kamera s 360-stopinjskim vidnim poljem zajema slike okolice. Kljub sodobni tehnologiji pa je robotski varnostnik še vedno odvisen tudi od človeka: če je treba, robot lahko vzpostavi povezavo s pomočnikom v nadzornem centru v resničnem času.

Najprej razvijali robota, ki skače po stopnicah

Ascento načrtuje nadaljnji razvoj robota za samodejno pripravo dnevnih varnostnih poročil. Podjetje trdi, da njihovi roboti varnostnikom omogočajo, da učinkovito pokrivajo velika zunanja območja, za nadzor katerih bi sicer bila potrebna pomembna človeška delovna sila, stroški robotskega pa so dolgoročno manjši kot pri človeškem varnostniku.

Izvirna zamisel podjetja Ascento je bila razviti robota, ki bi lahko skakal po stopnicah, vendar so panožne raziskave razkrile povpraševanje po večjem, bolj trdnem robotu. "Ko skočiš, je še vedno določena verjetnost, da stvari gredo narobe. Tako je naslednja različica postala večja in ni več skakala, in tako smo ustvarili trenutno različico," je povedal Morra.

Preden je ustanovil podjetje, je namreč tudi on med študijem delal kot varnostnik. "Izbrali smo varnostni trg, ker je danes za to delo res težko najti ljudi. Delajo dolge ure in v vseh vremenskih pogojih. Tudi sam sem to delal, res je brutalno," je dejal Morra. "Želeli smo pomagati, zato naši roboti lahko močno olajšajo življenja teh varnostnikov," je dodal. V prihodnosti naj bi varnostna podjetja robote najemala, da bi ti dopolnjevali ekipo človeških varnostnikov.