Švicarska garda bo svoj obseg povečala za več kot 20 odstotkov. Foto: Reuters
Švicarska garda bo svoj obseg povečala za več kot 20 odstotkov. Foto: Reuters

Elitna pisano oblečena vojaška enota švicarske garde, katere glavna naloga je varovanje papeža in Vatikana, ima trenutno 110 gardistov. Pred jubilejnim letom 2025, ko naj bi 108 hektarjev velik Vatikan obiskalo več milijonov romarjev, namerava najmanjša vojska na svetu število pripadnikov povečati za več kot 20 odstotkov (na 135).

Na razpis za gardiste se lahko prijavijo neporočeni Švicarji, stari od 19 do 31 let. Biti morajo katoličani dobrega zdravja, z brezhibnim ugledom in visoki najmanj 1,74 metra. Prav tako morajo imeti končano osnovno usposabljanje v švicarski vojski. Poročijo se lahko šele po petih letih služenja v švicarski gardi.

V novo vojašnico bodo verjetno sprejemali tudi ženske

Za pomoč kandidatom je švicarska garda odprla nov medijski urad. Ta bo usklajeval tudi delo obstoječega urada za zaposlovanje v Švici, fundacij, povezanih s švicarsko gardo, in njenih nekdanjih pripadnikov, poroča STA.

Garda od ustanovitve leta 1506 zaposluje izključno moške, a bi se to lahko najbrž spremenilo. Nova vojašnica švicarske garde v Vatikanu, ki naj bi jo začeli graditi leta 2026, bo zgrajena tako, da bo lahko sprejela tudi ženske, če jim bodo papež Frančišek ali njegovi nasledniki to dovolili. Švicarska fundacija je že zbrala več kot 37 milijonov švicarskih frankov od približno 45 milijonov, kolikor potrebujejo za gradnjo nove stavbe, ki bo zamenjala 150 let staro vojašnico.