Ob megli, povečani oblačnosti ali močnem vetru bo ognjemet zvočni, z nizko letečimi raketami. Foto: BoBo
Ob megli, povečani oblačnosti ali močnem vetru bo ognjemet zvočni, z nizko letečimi raketami. Foto: BoBo

Za silvestrski ognjemet se že vrsto let ne odločajo v Mestni občini Nova Gorica. Tudi na Ptuju, v Krškem in Slovenj Gradcu ognjemetov letos ne bodo pripravili, enako velja za Maribor. Razlog tiči predvsem v zavedanju negativnih vplivov ognjemetov. "Uporaba pirotehničnih sredstev povzroča prekomerno obremenitev za okolje z delci PM10 in hrupom, kar ima izrazito negativen vpliv na zdravje ljudi in živali," so za STA povedali v Mestni občini Maribor, ki zato že več let ni plačnica ali organizatorka ognjemetov.

Sorodna novica Zagreb in Sarajevo sta se odpovedala novoletnemu ognjemetu, Beograd vztraja pri njem

V Mestni občini Kranj ognjemeta ob vstopu v novo leto ne prirejajo že od leta 2013. O tem so jih prepričali pozivi občanov, naj silvestrsko vzdušje pričarajo z drugačnimi elementi, ki so do okolja in živali bolj prijazni.

V Mestni občini Koper prihoda novega leta z ognjemetom zaradi neposrednih negativnih posledic pirotehničnih sredstev ne praznujejo od leta 2018. "Tudi biorazgradljivi ognjemeti počijo in imajo lahko negativne posledice za živali, ki se pretirano prestrašijo in pobegnejo od doma," so poudarili pri občini, ki se je z opustitvijo ognjemetov prilagodila tudi občanom. Ti ne izražajo več posebne želje po tovrstni obliki praznovanja.

Velenje sredstva raje nameni v dobrodelne namene, Novo mesto k opustitvi ognjemetov poziva tudi občane

Silvestrskega ognjemeta že nekaj časa ni tudi v Mestni občini Celje. Tako so se odločili zaradi skrbi za ozračje in živali, tako domače kot gozdne, saj staro mestno jedro leži v neposredni bližini gozdov. Prav tako je ognjemet za občino precejšen finančni zalogaj.

V Mestni občini Velenje ognjemeta že več let nimajo in ga tudi letos ne bodo imeli. Razlogov za to odločitev naj bi bilo več – sredstva raje namenjajo za druge trajnejše projekte, ki so bolj dolgoročni ter prijazni do okolja in živali, in v dobrodelne namene.

V Mestni občini Novo mesto iz skrbi za okolje prav tako že vrsto let ne pripravljajo novoletnega ognjemeta. "S takšnim ravnanjem sledimo tudi usmeritvi Agencije RS za okolje, ki občine že več let poziva, naj se odpovejo ognjemetom. Tako je naše silvestrovanje prijaznejše tudi za mlajše otroke, starejše in hišne ljubljenčke," so delili za STA pri občini, ki k podobnemu ravnanju vsako leto spodbudi tudi občane.

V Mariboru so ognjemet opustili že pred leti. Foto: BoBo
V Mariboru so ognjemet opustili že pred leti. Foto: BoBo

"Slabo tradicijo nadomestite z novo, boljšo"

Čeprav so se v večini mest že pred leti odločili, da ognjemetov ob skoku v novo leto ne bodo več prirejali, pa obstajata izjemi. Pri ognjemetu vztrajata Mestna občina Murska Sobota, ki načrtuje polnočni ognjemet, ta bo stal 2500 evrov, in Ljubljana. Prestolnico bo 31. decembra ob polnoči razsvetlil petminutni ognjemet z grajskega griča, ki bo stal 6500 evrov. Izstrelki ognjemeta bodo iz razgradljivih materialov. Ob megli, povečani oblačnosti ali močnem vetru pa bo ognjemet zvočni, z nizko letečimi raketami.

Župane medtem k opustitvi ognjemeta za skupno dobro poziva več kot 20 društev za zaščito živali. Ognjemeti kljub svoji trenutni privlačnosti namreč pustijo za seboj dolgotrajne negativne posledice, so zapisali v pozivu. "Slabo tradicijo nadomestite z novo, boljšo in prižgite iskro svetlejše, bolj sočutne prihodnosti za vse – odrecite se ognjemetu," so pozvali.