Največ je bilo češkoslovaških risank, priljubljena risanka Bojan pa je bila slovenskega izvora. Foto: Screenshot: Youtube
Največ je bilo češkoslovaških risank, priljubljena risanka Bojan pa je bila slovenskega izvora. Foto: Screenshot: Youtube

Se še spomnite, kako nikoli nismo hoteli v posteljo brez risank, ki so bile na sporedu zvečer pred TV-dnevnikom? In kako smo v nedeljo zjutraj kot blisk švignili iz postelje, da ne bi zamudili niti minute priljubljenega Živ Žava?

Ko so se na televizijskem zaslonu na rumeni podlagi pojavile velike rdeče črke, čez katere je zasanjano zaplavala barčica in naznanila začetek bloka priljubljenih risank brez nadležnih vmesnih oglasov, so otroške očke zasijale kot zvezde na nebu. Melodije in besedila uvodnih špic so še vedno zakopani v spominu, tudi mrmranje v brado sploh ni redkost: "Jaz sem palček, med koreninami živim ... Kdo s teboj se igra, ko si čisto sam doma ... Ko zaspiš, prav potiho miške se prikradejo ..."

Tista generacija vseh teh risank še vedno ni prebolela in zdaj z jeznim glasom današnjim otrokom in mladini zatrjuje: "Risanke iz našega otroštva so bile edine tiste prave, ki so kaj štele. Kako radi smo jih gledali. In koliko jih je bilo ... Pa kakšne zanimive zgodbe! Ne pa potem neki Telebajski, pa čudne japonske risanke, pa zdaj te pomanjkljivo oblečene Winxice ..."

Zato zdaj vsem tem nostalgikom namenjamo spodnjih 25 odlomkov iz najbolj priljubljenih risank. "Samo 25?" boste rekli. Za danes samo 25, v spomin na 25. maj, jutri pa bomo pripravili novo novico, v katero bomo vključili še tiste risanke, ki si jih boste v komentarjih pod današnjo novico najbolj želeli. Zdaj pa vam v uredništvu MMC-ja želimo lep nostalgičen izlet nazaj v otroštvo.

ŽIV ŽAV

1. A JE TO

2. SMRKCI

3. SNORČKI


4. PALČEK DAVID

5. PALČEK SMUK

6. BOJAN

7. LOLEK IN BOLEK

8. PIPI IN MELKIJAD

9. MALI LETEČI MEDVEDKI

10. ŠOLENČKI

11. BANANANJAM

12. BALTAZAR

13. SUPERMEDO

14. HE-MAN IN GOSPODARJI VESOLJA

15. TORO IN PONČO

16. GASILEC SAMO

17. KOLCAMOŽ

18. VILI GAGA

19. MRAVLJINČEK FERDINAND

20. JAKEC IN ČAROBNA LUČKA

21. LINEA

22. TOFSI IN POJOČA TRAVICA

23. PIMPA

24. BARNEY

25. JAJO IN PAJO