'Capoeirista'  v namišljenem boju. Foto: MMC RTV SLO
'Capoeirista' v namišljenem boju. Foto: MMC RTV SLO
Capoeira
Glavni cilj je preprost: izogniti se udarcu. Foto: MMC RTV SLO
Capoeira
Pred igro v krogu je treba osvojiti osnovne gibe. Foto: MMC RTV SLO
Capoeira
Kot je še povedala Urška Habjan je v društvu, kjer tudi sama trenira, včlanjenih približno 50 članov. Foto: MMC RTV SLO
Utrinki s treninga capoeire - 2. del
Utrinki s treninga capoeire

"Capoeiristi" najprej sestavijo krog, znotraj katerega se spopadeta dva "igralca", medtem ko drugi pojejo, igrajo na inštrumente ali ploskajo. Pri pretvarjanju, da se bojujeta, sodelujoča uporabljata celoten niz zamahov z rokami in nogami. Ljubitelji triologije o Dannyju Oceanu ste se morda ob tem spomnili na igralca Vincenta Cassela, ki se je v Oceanovih 12 izmikal laserskim žarkom prav s pomočjo "capoeire".

Afriško-brazilska veščina pa je našla svoje mesto tudi pri nas. Pogovarjali smo se z inštruktorico capoeire v skupini Nação Capoeira in predsednico društva Športno in kulturno društvo Capoeira Slovenija Urško Habjan.


Kdaj se je začela "capoeira" razvijati pri nas?
"Capoeira" je prišla v Slovenijo pred približno osmimi leti.

Kako je prišla k nam?
Ena Slovenka je "capoeiro" trenirala v Italiji, ko je tam tudi živela. Ob selitvi nazaj v Slovenijo si je zaželela, da bi "capoeira" obstajala tudi v Sloveniji, zato je svojemu takratnemu učitelju omogočila, da je tu organiziral delavnico. S pomočjo nekaterih drugih zainteresiranih deklet se je počasi v Sloveniji oblikovalo prvo društvo "capoeire".

Kako se sploh prišli na idejo, da bi jo začeli poučevati v Sloveniji?
Pred poučevanjem "capoeire" sem se aktivno ukvarjala z aerobiko in jo tudi poučevala. Ko sem začela z rednimi treningi "capoeire", mi je v prvem trenutku postala bolj všeč kot aerobika in motiv, da bi še naprej poučevala aerobiko, je izpuhtel. Ko sem pridobila dovolj znanja v "capoeiri", sem začela s poučevanjem v Mariboru in Grosuplju.

Ali se "capoeiristi" bolj štejete za borce ali plesalce?
Vsak "capoeirist" v "capoeiri" najde tisto, kar ga najbolj veseli, pa naj bo to ples, borba, igra, umetnost, druženje, sprostitev ali zabava, zato ne bi mogla dati splošne opredelitve.

Kakšna je razlika med "capoeiro" in na primer judom oziroma karatejem?
Po mojem mnenju je "capoeira" svojevrstna veščina, saj je zelo kompleksna. Največja posebnost "capoeire" je, da želimo soigralca/-ko spraviti iz ravnotežja, ga/jo prelisičiti. Ni bistvo v tem, da se nasilno pretepamo ali se želimo poškodovati, temveč se na unikaten način, prek igre, naučimo nevarne in učinkovite borilne veščine. Posebnost "capoeire" je v tem, da se izvaja ob spremljavi glasbe, ima svojevrsten osnovni korak, ne obstajajo borilna tekmovanja in da na prvi pogled ne pokaže svojega pravega obraza, zato jo velikokrat zamenjujejo s plesom.

Zakaj so "capoeiristi" med vadbo postavljeni v krogu?
Krog, ki ga "capoeiristi" tvorijo s telesi, omeji prostor, znotraj katerega se odvija premišljena igra. Krog ima tudi simbolični pomen - predstavlja svoj svet s svojevrstno energijo, ki neprestano kroži znotraj kroga in ščiti prisotne - seveda to velja, če imajo vsi prisotni dobre namene.

Kaj je smisel oziroma cilj "capoeire"?
Smisel je prelisičiti drugega, ga spraviti iz ravotežja na premišljen in kreativen način.

Ko se malo bolj poglobimo v izvor "capoeire", zasledimo termina "Capoeira Angola" in "Capoera Regional". Kakšna je razlika med njima, če sploh?
"Capoeira" je "capoeira", pa naj bo to "Capoeira Regional" ali "Capoeira Angola". Za prvo naj bi veljalo, da se igra bolj zgoraj, da je hitrejša, da je več akrobacij, da je igra bolj ostra, za drugo pa naj bi bilo značilno, da se igra bolj pri tleh, da je bolj počasna, premišljena in taktična.

Koliko na igro vpliva ritem glasbe?
Ritem glasbe določa ritem igre.

Katera glasbila se uporabljajo?
Tipični inštrumenti so "berimbau", "atabaque" in "pandeiro", nekatere šole uporabljajo tudi "reco-reco" in "agogo".

Ali vsi, ki vadijo "capoeiro", igrajo na glasbila?
Prej ali slej pride trenutek, ko se "capoeirist" začne učiti tudi igranja inštrumentov.

Ali obstaja slovenska "capoeira" ekipa?
Slovenska "capoeira" ekipa ne obstaja, kaj se bo dogajalo v prihodnosti, pa ne bi znala napovedati.

Spodaj si lahko pogledate, kako poteka igra "capoiere".

Utrinki s treninga capoeire - 2. del
Utrinki s treninga capoeire