Po različnih koncih Slovenije so pripravlili tradicionalno prireditev
Po različnih koncih Slovenije so pripravlili tradicionalno prireditev "Gregorčki" ter po potokih in rekah spustili barčice sv. Gregorja ali gregorčke. Foto: EPA
Gregorjevo, dan ko se začne pomlad
Po vodi spustili gregorčke

God sv. Gregorja je do uvedbe gregorijanskega koledarja leta 1582 veljal za prvi pomladni dan. Dan je takrat že toliko daljši, da obrtniki pri svojem delu niso več potrebovali umetne razsvetljave, zato so luč na predvečer gregorjevega simbolično vrgli v vodo.

V zadnjih letih se ta šega vrača v številne kraje po Sloveniji in razveseljuje predvsem otroke. Ti tako pred praznikom izdelajo gregorčke, različno oblikovane ladjice oziroma hišice iz papirja, kartona lesa ali drugih materialov, na katerih so pritrjene svečke, nato pa jih spustijo v vodo.

Gregorčki že 20. osvetlili Gradaščico
Ljubljanski zavod za oživljanje kulturne podobe starega mestnega jedra je pripravil prireditev Pozdrav pomladi - Gregorčki, ki se je vsako leto udeleži več kot tisoč otrok in staršev. Otroci so po Gradaščici tudi letos spuščali ladjice, ki so jih pred tem izdelelali na različnih delavnicah v vrtcih, šolah, Slovenskem etnografskem muzeju in Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani. Na Ljubljanskem gradu pa na gregorjevo že tradicionalno pripravljajo prvega izmed petih koncertov v Ciklu Gost z gosti.

Največ lučk na Gorenjskem
Stare običaje na predvečer gregorjevega sicer ohranjajo predvsem na Gorenjskem. Pristno kovaško šego sta ohranili Kropa, kjer so otroci spuščali barčice na Bajerju nekdanje spodnje fužine, in v Kamni Gorici, kjer so gregorčke spustili po enem izmed številnih vodnih kanalov v središču vasi.

Prav tako so na gregorjevo v svojih delavnicah nehali delati pri luči tržiški čevljarji, običaj, ki je ob tem prazniku v preteklosti živel med njimi, pa tam imenujejo Vuč u vodo. Čevljarski vajenci so takrat pehar ali košaro napolnili z oblanci, jih pomešali z lepilom, zažgali in pehar spustili po vodi. Danes to šego ohranjajo tržiški otroci iz vrtcev in šol.

"Zadovoljni smo, ker se praznik širi tudi po drugih krajih Slovenije, ampak korenine in izvorna mesta tega dogodka pa so tista ob vodah na Gorenjskem, kjer so stari rokodelci, pri nas predvsem čevljarji, na ta dan po vodi spustili kakšno hišico, plavajoč objekt s svečo, laterno ali lučko. S tem so simbolno sporočili, da je podaljšanje dneva odgnalo zimo in da se od gregorjevega naprej, ko se tudi ptički ženijo, dela samo v času in z možnostjo dnevne svetlobe," je povedal župan Občine Tržič Borut Sajovic.

Gregorjevo praznujejo tudi v kanjonu reke Kokre v Kranju in v Vojniku, kjer Vokalna skupina "in spiritu" in Dekliška vokalna skupina Kolorina v četrtek pripravljata prireditev z naslovom Gregorjevo - nazaj v naročje narave.

Gregorjevo, dan ko se začne pomlad
Po vodi spustili gregorčke