Jadranka Kosor meni, da so k povečanju slovenskih turistov na Hrvaškem pripomogli izboljšani odnosi med državama. Foto: EPA
Jadranka Kosor meni, da so k povečanju slovenskih turistov na Hrvaškem pripomogli izboljšani odnosi med državama. Foto: EPA

Jadrankin klepet s turisti, ki so ga posnele tudi televizijske kamere, na Hrvaškem sicer dviguje veliko prahu. Premierka, ki so jo hrvaški mediji že večkrat grajali zaradi slabega znanja angleškega jezika, je namreč znova postala tarča posmeha zaradi klepeta z madžarskim turistom. Potem ko je moški dejal, da prihaja iz Madžarske in da je prvič na Hrvaškem, mu je Jadranka, ki se je pred nekaj dnevi mudila na Madžarskem, odgovorila: "Dan po včerajšnjem sem bila na Madžarskem, v Madžarski."

Hrvaška premierka, ki je presenečenim turistom na cestninski postaji Lučko pri Zagrebu stisnila tudi roko ter jim razdelila informativne zgibanke in spomnike, je prva med hrvaškimi premierji, ki se je odločila za ta korak.

Izboljšani odnosi, več slovenskih turistov
Kosorjeva je sicer v soboto izrazila prepričanje, da bo letošnja turistična sezona na Hrvaškem kljub manjšemu številu turistov v prvem polletju - manj jih je bilo za šest odstotkov - dobra. Hrvaška premierka je še posebej pozdravila povečanje števila gostov iz Slovenije, ki jih je bilo v juniju kar za 13 odstotkov več kot lani. Kot je dejala, so k temu prispevali tudi izboljšani odnosi med državama.

Letos je na Hrvaškem precej naraslo tudi število ruskih, kitajskih in ukrajinskih gostov. Še vedno pa največ turistov na Hrvaško pride iz Nemčije, Slovenije, Italije in Avstrije.

V spodnji videogaleriji si lahko pogledate zgoraj omenjeni Jadrankin klepet z madžarskim turistom, pogledate pa si lahko še nekaj njenih "biserov" v angleškem jeziku.