Pa vi, ste ljubitelji pekočega? Foto: Reuters
Pa vi, ste ljubitelji pekočega? Foto: Reuters
Čili
Tabasko in podobne pikantne omake merijo od 2.500 do 10.000 skovilov. Foto: Reuters

Peterica je zagrizla v Paqui čips, ki je tako zelo pekoč, da je pakiran zgolj po posameznih rezinah, živordeči ovoj z ilustracijo čilija pa opozarja, da se njegove vsebine ne sme podcenjevati.

Čips je namreč začinjen s čilijem Carolina Reaper, ki je kot najbolj pekoč na svetu priznan tudi v Guinnessovi knjigi rekordov, s svojimi 1,6 milijona skovili - merska enota za pikantnost - pa povzroči pravi požar v ustih. In voditeljici Natalie Tysdal ga tudi je.

Medtem ko so se njeni sovoditelji na kulinarični podvig pripravili z uživanjem mlečnih proizvodov, je ona v košček zagrizla na tešče, nato pa občutek ognja skušala pogasiti s kavo, ki jo je poplaknila po grlu. Velika napaka. V trenutku se je namreč sesedla kar sredi studia in bruhnila na tla, njeni sodelavci pa so bruhnili v smeh.

"Mislila sem, da sem dobro, dokler nisem spila kave. Bruhala sem, imela sem občutek, kot da mi gorijo usta, nos in ušesa. Spila sem steklenico vode in kozarec mleka, vzela žlico medu in tri peperminte, pa sem se še vedno počutila, kot da gorim. Uro pozneje so me tresli mravljinci in imela sem neznanski glavobol. Po treh urah sem se počutila, kot da bi me v zakotni uličici nekdo pretepel kot psa," je nato opisala svojo grozljivo izkušnjo.

Na uradno priznanje čaka nov vražji rekorder
V vpis v knjigo rekordov pa sicer trenutno čaka še močnejši vrag, kot zgoraj opisani iz Južne Karoline. Zmajeva sapa se imenuje pridelek valižanskega vrtnarja Mika Smitha, ki ga je razvil s pomočjo raziskovalcev na Univerzi v Nottinghamu in je tako pekoč, da lahko človeka ubije - dobesedno.

Čili na Scovillovi lestvici namreč dosega nepredstavljivih 2,48 milijona enot, s tem pa presega ne samo svojega južnokarolinskega tekmeca, ampak tudi solzivec, ki ga uporablja ameriška vojska - ta meri dva milijona skovilov. Za primerjavo: tabasko in podobne pikantne omake, merijo od 2.500 do 10.000 skovilov.

Zmajevo sapo je tako treba hraniti v zapečatenih stekleničkah, saj bi lahko nepopravljivo požgal sluznico, če pa bi ga kdo zaužil, bi najverjetneje umrl zaradi anafilaktičnega šoka.

Kakšen je torej namen Zmajeve sape – razen vpisa v knjigo rekordov, če bo potrjen? Čili so v prvi vrsti razvili za rabo v medicinske namene, saj je učinek omrtvičenja, ki ga na koži povzročajo olja čilijev, v veliko pomoč pri razvijanju lokalnih anestetikov za ljudi, ki so alergični na standardne anestetike.

Kulinarični podvig jutranje ekipe televizijske postaje KWGN in šoka za voditeljico Natalie Tysdal si lahko ogledate v priloženem videu!