Zalivanje piščanca s karijem 3,5. stopnje. Foto: Reuters/Martyn Thompson
Zalivanje piščanca s karijem 3,5. stopnje. Foto: Reuters/Martyn Thompson
Nasrollahi v svoji restavraciji v gledališki četrti Seula. Foto: Reuters/Martyn Thompson
Shapourjevi kariji - vegetarijanski 2,5. stopnje, dal 3. stopnje in piščančji kari 3,5. stopnje. Foto: Reuters/Martyn Thompson
Kari je za mnoge goste prehud. Foto: Reuters/Martyn Thompson
Shapour in njegovi pomočniki med pripravo karijev. Foto: Reuters/Martyn Thompson

A najbolj pikantna hrana v Južni Koreji ni enolončnica iz kimčija, "ognjeni piščanec" ali katera koli druga južnokorejska gastronomska pekoča delikatesa.

V ozki uličici v seulski gledališki četrti je namreč iranska restavracija, Perzijska palača, tista, ki streže tako pikantno hrano, da so morali gostje zaradi nje že v bolnišnico. Shapour Nasrollahi, lastnik Perzijske palače, je tista redka, a vse pogostejša pojava, priseljenec v Južni Koreji, naturaliziran južnokorejski državljan brez korejskih korenin, le strastjo do korejske kulture, jezika in družbe.

Nasrollahi je bil rojen v Iranu, tam tudi odraščal, nato delal kot zdravnik v iransko-iraški vojni, med bitko pa bil ranjen v nogo. Leta 1990 se je preselil na Japonsko, od koder je sprva hotel emigrirati v Kanado, da bi tam obiskoval medicinsko fakulteto. A ko je obiskal prijatelja v Seulu, se je odločil, da ostane in se nauči korejščine - fasciniran je bil namreč nad "hangulom", korejskim ultraznanstvenim sistemom pisanja, ki ga preučujejo katedre za lingvistiko po vsem svetu.

Nasrollahi se je naučil jezika, se vpisal na univerzo ter diplomiral iz medicine in psihologije. Menil je, da bo na neki točki delal za kako večjo južnokorejsko podjetje, do takrat pa se je odločil za krajši premor, med katerim je menil, da lahko kuha. "Kuhanje je bil moj konjiček, odkar pomnim. Sklenil sem, da si bom vzel samo kratek odmor, pol leta do enega leta, v tem času pa bom odprl manjši lokal, kjer bi lahko počel, kar imam rad, kuhal," razlaga Nasrollahi.

Legendarni kariji
Shapoujevi pekoči kariji so naglo postali legendarni, njegov skriti lokal, ki ga je kar težko najti, pa izjemno priljubljen. Razširil se je in kupil celotno stavbo, odprl v pritličju še pivnico, v desetih letih pa lokala ni zaprl niti za en dan. "S tem poslom sem se želel ukvarjati šest mesecev. A šest mesecev se je raztegnilo na skoraj 15 let," razlaga.

Kako pekoč je torej njegov sloviti kari? Shapour si je domislil številčni sistem, da se gostje lahko lažje odločijo, kako pekoče hrane si želijo. Najnižja stopnja je 2,0, ki naj bi bila primerljiva s kimčijem. 2,5 je kot "mehiški čili", od tam pa se pikantnost samo še stopnjuje.

Če si boste zaželeli stopnje 5,0, vam bo Nasrollahi najprej zmeril krvni tlak, da bi se odločil, ali je 5,0 za vas primeren ali ne. Po stopnji 6,0 mora jedec naprej podpisati izjavo o sprejemanju odgovornosti, v kateri je navedeno, da "če se kar koli z njim zgodi, je za to sam odgovoren".

"Poglejte, 5. stopnjo sicer včasih naročijo, a še nikdar nisem videl človeka, da bi pojedel cel krožnik 5. stopnje in ven odkorakal normalno. Veste, kaj mislim? Padejo dol," razlaga šef. In še nihče ni nikdar pojedel karija 10. stopnje, čeprav ga je ena stranka enkrat naročila.

"Pred tremi leti, na božični večer, je vstopil v lokal neki Korejec. Bil je skoraj 100-odstotno pijan in je naročil 10. stopnjo. Pripravil sem mu 7. stopnjo, ker mi je povzročal težave. Skuhal sem mu sedmo stopnjo, rekel pa sem mu, da je deseta," se smeji Shapour. "Kot se spominjam, je pojedel dve žlici in se nikdar ni vrnil. Ne vem, kaj se je zgodilo z njim."

Shapour za svoje karije uporablja mešanico 24 začimb, pri čemer je osem od začimb pekočih. Zastavonoša med njimi je saharski čili, majhna, okrogla in skrivenčena rdeča papričica, za katero Shapour pravi, da je tako pekoča, da je na Scovillovi priznani lestvici pikantnosti sploh ni. Iz nje dela masalo, jo pa tudi neposredno dodaja v nekatere izmed karijev. "In to z golimi rokami. Če se je dotakneš, potem pa se dotakneš oči, ti lahko pomaga samo še Bog," opozarja.

Kompleksna mešanica okusov
Shapour sicer ne dela več v medicini, a se še vedno vidi kot neke vrste zdravnik, ki pri zdravljenju posega po tradicionalnih surovinah. Za Irance je denimo kumina dobra za prebavo in za okrevanje po nosečnosti, cimet naj bi delal čudeže pri glavobolih in ko vas zebe, kardamom pa je blagodejen za možganska obolenja in za nadziranje jeze.

Tisti, ki so Shapourjeve karije poskusili, potrjujejo, da je pikantnost izjemna, pa naj si gre za vegetarijanski kari (2,5), dal (3,0), piščančji (3,5) ali tisti s puranom (4,0). A Shapour je tudi izjemen kuhar, tako da se nad pikantnostjo prebije kompleksna mešanica okusov - kumina, koriander, kari ... Za tiste, za katere je naročeno preprosto prehudo, pa ima mojster pri roki vedno protikislinske tablete proti bolečinam.