Park je zaščiten kot hortikulturni spomenik, saj ima veliko estetsko, kulturno pa tudi zgodovinsko vrednost. Foto: Komunalno stanovanjske podjetje Sežana
Park je zaščiten kot hortikulturni spomenik, saj ima veliko estetsko, kulturno pa tudi zgodovinsko vrednost. Foto: Komunalno stanovanjske podjetje Sežana
Tu najdemo kar 198 lesnatih vrst in več 100 različnih vrst eksotičnih lončnic. Foto: MMC RTV SLO/Ana Jurc
Park se razprostira na površini hektarja in pol. Foto: Komunalno stanovanjske podjetje Sežana

Leto 1848 - zgodovino je pisala pomlad narodov. Ponekod meščanske revolucije, drugod zametki novih idej, ki so preživele do 21. stoletja. Sprehod skozi Sežanski botanični park je del takratnih novih idej, ki nas popeljejo na različne konce sveta. Skrbno in vztrajno sajenje sadik, ki so jih mornarji v službi premožne trgovske družine Scaramanga prinašali od vsepovsod, priča predvsem o ljubezni do narave. Ni naključje, da so lastniki posestva za delo v parku najemali predvsem domačine, ki so dobro poznali kraško zemljo.

"Jaz sem kot otrok poslušal zgodbe svojega očeta in njegovih sodelavcev vaščanov iz Sežane. Oni so dobili zaposlitev v tem parku. Bili so zelo ponosni, da delajo lahko v takem vrtu, imeli so se za nekaj več. Dobili so veselje, da so tudi doma na nekoliko kulturnejši način vzgajali rastline, cvetove in obrezovali vinsko trto. Park je bil takrat za Sežano nekaj posebnega, ni imel vsak vstopa v sam park," je povedal domačin Stanislav Renčelj.

Skozi čas je park prvotno podobo počasi spreminjal. Danes skozenj vodijo številne potke, ob katerih mogočno kraljujejo drevesa, ki so kljubovala ostrim vremenskim razmeram. V želji, da rastline preživijo burjo in zmrzali, so ob robu parka zgradili palmarij.

Park se razprostira se na površini hektarja in pol. Tu najdemo kar 198 lesnatih vrst in več 100 različnih vrst eksotičnih lončnic. Stezice, rondoji, pergole, tudi nov rozarij, ki bo med eksotične rastline vnesel ščepec romantike. V času našega snemanja so posadili več sto sadik, okoli 20 različnih sort.

Breda Bavdaž Čopi iz Društva ljubiteljev vrtnic Slovenije je povedala: "Dela se po projektu spomeniškega varovanja Goriškega, tako da moram reči, da sem zelo navdušena, da so tudi to sprejeli. Gremo z nežnimi koraki, da ne bo preveč, ampak sem prepričana, da bo to to, kar bo dalo neko novo vsebino parku."

Že nekaj časa se je občina Sežana poigravala z zamislijo, da bi park v celoti uredili, tudi del, ki je danes - kot pravijo- osnovno vzdrževan. Na mizi so projekti, zagotovili so tudi sredstva za začetek del.

Končno podobo naj bi dobil čez tri leta. Zgodba Botaničnega parka v Sežani bo tako deloma končana. Vhod v mesto bo tako že na vratih ponujal drugačno doživetje, ki ga danes žal večinoma spregledamo.

Več v spodnjem videoprispevku.

V Sežani botanični vrt neprecenljive vrednosti
V Sežani botanični vrt neprecenljive vrednosti