Vukovar zdaj spet dobiva svojo prvotno podobo. Foto: MMC RTV SLO
Vukovar zdaj spet dobiva svojo prvotno podobo. Foto: MMC RTV SLO

O Vukovarju govorijo tudi številne pesmi, pod katere so se podpisala tudi znana glasbena imena, kot so legendarni Đorđe Balašević, raper Shorty, tamburaška skupina Zlatni Dukati (Najbolji hrvatski tamburaši). Nekaj teh glasbenih posnetkov, ki smo jih zbrali spodaj, pa spremljajo tudi slike mesta nekoč in danes.

Vukovarčanom se je namreč pred vojno dobro godilo, v vodilnih industrijskih konglomeratih Borovo, Vuteks in Vupik je bilo zaposlenih kar 65 odstotkov prebivalstva, samo tovarna obutve Borovo, ki je zaslužna za znamenite "startaske" in "borosanke", je zaposlovala skoraj 30.000 ljudi. Za blaginjo je poskrbelo tudi poljedelstvo, vasi v okolici Vukovarja pa so bile najbogatejše vasi v Jugoslaviji.

Obleganje mesta med avgustom in novembrom 1991 pa je terjalo hud davek in prineslo ogromno opustošenje, mesto pa spremenilo v eno samo veliko ruševino. Po mirni reintegraciji nazaj pod hrvaško ozemlje, ki je bila končana leta 1998, pa je mesto postalo veliko gradbišče, saj se je začela obnova celotne infrastrukture, ki sicer še vedno ni končana, vendar se mesto ob Donavi danes že ponaša s svojo prvotno podobo.

VUKOVAR, VUKOVAR, Zlatni dukati

O DIVNI MOJ, VUKOVARU TI


GOSPODINE GENERALE (ZAPAMTITE VUKOVAR), Vladimir Kočiš Zec

JESAM LI U VUKOVARU, Zlatni dukati
TRI VRŠKE U VUKOVARU, Đorđe Balašević

DOBRO JUTRO VUKOVARE DIVNI, Tamburaški sustav Dike
VUKOVARU SREĆO, DOBAR DAN, Marta Nikolin

DOK DUNAV, Shorty