Azzam zaenkrat še testirajo. Foto: EPA
Azzam zaenkrat še testirajo. Foto: EPA

Jahto je zgradila nemška firma Lürssen Yachts, prvič so jo predstavili aprila na dokih bremenske ladjedelnice, do zdaj pa so jo testirali v Severnem morju, kjer so jo lahko radovedneži tudi fotografirali. Lastniku jo bodo uradno predali šele jeseni.

Azzam je zasenčil do zdaj največjo zasebno jahto na svetu, leta 2010 za Romana Abramoviča zgrajeno Eclipse.
183 metrov dolga jahta ima kar šest nadstropij in lahko s pomočjo svojih dveh plinskih turbin in dveh dizelskih motorjev s 94.000 konjskimi močmi doseže hitrost 55,5 kilometra na uro, s čimer je tudi ena najhitrejših jaht na svetu oziroma najhitrejša glede na svojo velikost. Druge jahte podobne velikosti dosegajo kar 30 odstotkov manjšo hitrost.

Veličastni interier
Strokovnjaki opevajo tudi elegantne linije Azzama, ki naj bi ločevale jahto od drugih. Fotografij Azzamove notranjosti še ni, je pa za interier v empirskem slogu z začetka 19. stoletja poskrbel francoski notranji oblikovalec Christophe Leoni. Glavni salon je dolg 29 metrov.

Ime lastnika ostaja skrivnost, govori pa se, da je Azzam, ki v arabščini pomeni odločnost, kupil član savdske kraljeve družine Al Valid bin Talal.

Vendar je za take jahte, kot sta Eclipsa in Azzamo, težko najti zaliv s privezom, primernim zanje. V Sredozemlju so tako v bistvu ti bolj ali manj omejeni na Azurno obalo med Cannesom in Monakom.