Do zdaj so raziskave temeljile na netočnih ocenah tistih, ki so igrali igre. : EPA
Do zdaj so raziskave temeljile na netočnih ocenah tistih, ki so igrali igre. : EPA

Porast prodaje videoiger zaradi trenutnih okoliščin ni presenetljiv, saj morajo ljudje večino svojega prostega časa preživljati med štirimi stenami v svojem domovanju. Študija raziskovalcev z Univerze v Oxfordu temelji na podlagi rezultatov ankete igralcev, ki so igrali Animal Crossing: New Horizons in Plants vs Zombies: Battle for Neighborville.

V Združenih državah Amerike, Združenem kraljestvu in Kanadi je bilo vprašanih okoli 2756 igralcev prve in 518 igralcev druge igre. Izpolniti so morali tudi vprašalnik o svojih izkušnjah, odgovore pa so potem raziskovalci primerjali s časom igranja, ki sta ga zaznali podjetji.

Raziskava, ki je 'sovrstniki' v stroki sicer še niso pregledali, je namreč uporabila tudi podatke o tem, koliko časa naj bi vprašani igrali igre. Podatke sta priskrbeli podjetji, ki ustvarjata igre, Electornic Arts in Nintendo of America. Prejšnje raziskave so se namreč zanašale predvsem na netočne ocene samih igralcev.

Znanstveniki želijo razumeti vedenje igralcev

Raziskovalci so dejali, da je dejanska količina časa, ki so jo vprašani preživeli za igranje, majhen, ampak pomemben in pozitiven dejavnik pri dobrem počutju ljudi. Prav tako naj bi pri tem veliko vlogo igrala tudi stopnja užitka, ki ga igralcem povzroči igra. "Naše ugotovitve so pokazale, da videoigre niso nujno slabe za zdravje ljudi; obstajajo drugi psihološki dejavniki, ki imajo velik vpliv na dobro počutje osebe," je dejal Andrew Przybylski, direktor raziskovanja na inštitutu in poudaril, da je igranje iger lahko dejavnost, ki se pozitivno povezuje z duševnim zdravjem ljudi. "Reguliranje videoiger bi te koristi igralcem lahko odvzelo."

Pomanjkanje transparentnosti ustvarjalcev iger je bil dolgo težava za znanstvenike, ki so želeli bolje razumeti vedenje igralcev. Avtorji raziskave pa so dejali, da so bile pretekle raziskave, ki naj bi bile namenjene oblikovanju nasvetov za starše in ustvarjalce politike, izvedene brez trdne baze dokazov. Rezultati te raziskave bi tako lahko povzročili dvome o do zdaj prevladujočih domnevah, da igranje iger povzroča agresijo in zasvojenost.