Borove veje sta volkulji izbrali za senčno in zračno dnevno bivališče. Foto: ZOO Ljubljana
Borove veje sta volkulji izbrali za senčno in zračno dnevno bivališče. Foto: ZOO Ljubljana

Že smo poročali, da so se v ljubljanskem živalskem vrtu po manj kot pol leta po prihodu samca Aragorna iz nemškega živalskega vrta Münster razveselili dveh novih naraščajev – tako samica Freya kot tudi samica Isa sta mladiče skotili vsaka v svojem brlogu. Freya, "dominantna temnejša volkulja", kot je zapisano na spletni strani ZOO Ljubljana, je mamica postala 7. aprila, Iso, katere gobček je obarvan svetleje, pa je štorklja obiskala 17 dni pozneje.

Medtem ko si je Freya brlog ustvarila pod hrastom na sredini ograde, se je Isa namestila v brlogu, ki so ga zanjo posebno pripravili zaposleni. Kljub temu se je vseeno hitro preselila v Freyin brlog, sama pa je ob njem že začela kopati večji rov.

Volkovi v živalskem vrtu Ljubljana sicer pripadajo kanadski podvrsti, ki je ena izmed največjih. Trop v naravi lahko šteje več kot 30 članov, oče mladičev pa je vedno vodilni volk. Obiskovalci imajo zdaj priložnost opazovati redko vedenje – v tropu imata mladiče dve volkulji, ki pa zanje tudi skupaj skrbita.

Za disciplino je poskrbljeno

Nad mladiči bdi tudi ponosni očka, ki pozorno nadzoruje okolico in "družinski jedilnik". Obe volkulji sicer mladiče izmenično dojita, Aragorn pa jima pogosto da znak, kdaj za to pride čas. Starejši izmed novih podmladkov so se že lotili prvega mesa – ta vrsta volkov med drugim sicer pleni bizone, lose in severne jelene. Pri hranjenju vlada hierarhija, volkovi pa hrano po navadi pogoltnejo in jo kmalu drugje izbljuvajo, tako pa oskrbijo svoj trop.

Mladiči naj bi hitro rastli, natančni podatki o tem, koliko je mladičkov, koliko jih je skotila posamezna volkulja in katerega spola sploh so, pa še vedno ostajajo skrivnost. "Te informacije še nimamo, saj ne posegamo v brloge in se prilagajamo potrebam volkov," je pojasnila Irena Furlan iz ZOO Ljubljana.

V tropu bodo ostali vsaj 18 mesecev, dinamika skupine pa bo odločila, kateri bodo ostali in kateri se bodo preselili v druge živalske vrtove.

Ker pa bo trenutno domovanje kmalu postalo pretesno, v ZOO Ljubljana že načrtujejo novo veliko ogrado v zgornjem gozdnem delu Rožnika.