Kanadski volk Aragorn je v Ljubljano prispel le tri dni pred zaprtjem živalskega vrta. Foto: ZOO Ljubljana
Kanadski volk Aragorn je v Ljubljano prispel le tri dni pred zaprtjem živalskega vrta. Foto: ZOO Ljubljana

Aragorn, novi prebivalec Živalskega vrta Ljubljana, je ob pogledu na televizijsko kamero plašno iskal ribe med slamo v ogradi, do večjega kosa mesa nekoliko bližje snemalni ekipi pa si dolgo ni upal.

Kanadski volk, ki se je skotil v nemškem živalskem vrtu, je po dobrem mesecu bivanja pri nas s postopnim privajanjem že dobro spoznal volkulji Iso in Freyo.

"Potem pa smo s prvim decembrom rekli 'dobro, dajmo jih združit', malo smo opazovali njihovo telesno komunikacijo in vse je šlo brez težav," opisuje biologinja Alma Moštrokol.

V živalskem vrtu upajo, da se bodo že spomladi pri njih skotili prvi volčji mladiči.
"Je pa tako, da smo samcu kar prepustili odločitev, za katero izmed dveh samic se bo odločil in z njo tvoril trop," dodaja.

Živalski vrt Ljubljana še naprej sameva

Ni obiskovalcev, ni denarja

Ljubljanski živalski vrt je že od 16. novembra lani spet zaprt. Živali so osamljene, samo v lanskem letu pa so zato imeli približno 300.000 evrov manj prihodkov. "Toliko je bilo po navadi tistih sredstev, ki smo jih vlagali v razvoj. Če je to eno leto, ni taka težava, če sta pa to dve zaporedni ... tako da ta zima do konca je še dolga," opozarja direktorica ZOO-ja Barbara Mihelič.

Za dva meseca so podaljšali tudi veljavnost lanskih letnih vstopnic. "Kar je pa seveda zdaj, ko ne morejo unovčiti v tem času teh vstopnic, pravzaprav bolj slaba tolažba in nikakršen učinek, tako da bomo morali razmisliti o novi glede na to, kdaj bomo znova odprti in koliko bo letošnjega izpada," pojasnjuje Miheličeva.

Nesmiselno pa se jim zdi, da je že dovoljena vadba v zaprtih prostorih, obiskovalci pa k njim še vedno ne smejo.