Kviz Vem! je na sporedu od januarja 2015, od začetka ga vodita Aljoša Ternovšek in Anže Zevnik. Foto: SOJ RTV SLO/Adrian Pregelj
Kviz Vem! je na sporedu od januarja 2015, od začetka ga vodita Aljoša Ternovšek in Anže Zevnik. Foto: SOJ RTV SLO/Adrian Pregelj

Priljubljeni TV-kviz Vem! začenja svojo že 19. sezono – v preteklih devetih letih oz. 1321 oddajah se je v studiu Televizije Slovenija zvrstilo slabih 2000 tekmovalcev, ki so skupaj odgovorili na več kot 30.000 vprašanj in rešili 3936 križank.

Vem! je v svojem terminu v povprečju že tradicionalno tudi najbolje gledana oddaja v Sloveniji. Kviz je osvojil številne družine, saj vsak dan od ponedeljka do petka poskrbi za sproščeni uvod v konec dneva. Vsaj minuto ene izmed dosedanjih oddaj je videlo že več kot 91 odstotkov prebivalcev Slovenije oz. skoraj 1,75 milijona gledalcev nad 4. letom starosti, navajajo na TV Slovenija.

Samo v preteklem letu si je premierne oddaje kviza v povprečju ogledalo 7,7 odstotka oz. 147.700 gledalcev, starih nad 4 leta, kar v povprečju predstavlja 27 odstotkov vseh, ki so v trenutku predvajanja kviza bili pred TV-sprejemniki, na TV Slovenija povzemajo podatke iz raziskave AGB Nielsen Media Research (panelni vzorec 450 gospodinjstev, starost več kot 4 leta, gledanost v živo in z zamikom).

Izjemna priljubljenost kviza navdušuje tudi oba voditelja, Anžeta Zevnika in Aljošo Ternovška, razlog za to pa Zevnik vidi predvsem v njegovi vsesplošnosti: "Meni se zdi, da se je ljudem usedel v srca in je postal del njihove dnevne rutine. Predvsem pa zaradi tega, ker je kviz za vse generacije."

Ob začetku nove sezone ustvarjalci oddaje vse, ki se želijo preizkusiti v novih miselnih izzivih in nastopiti v televizijskem kvizu, vabijo, da se prijavijo prek spletnega obrazca.

Tisti, ki raje kot pred kamerami svoje znanje preverjajo v udobju svojega doma, pa lahko tudi to sezono sodelujejo v dnevni nagradni igri. Na zaslonu se, ko je oddaja na sporedu, izpiše vprašanje, beseda z manjkajočo črko ter dve črki, od katerih je samo ena rešitev nagradne igre. Sodelovanje v nagradni igri je na voljo do 24. ure. Nagrada je 40 evrov na darilni kartici. Na omenjeni spletni strani bodo objavljeni tudi srečni nagrajenci, še sporočajo ustvarjalci.