Eden od devetih otrok, ki jih je rodila Halima Cisse. Foto: Reuters
Eden od devetih otrok, ki jih je rodila Halima Cisse. Foto: Reuters

25-letna Malijka je pozornost domače javnosti vzbudila že pred meseci, ko so zdravniki ugotovili, da je njena druga nosečnost (doma imata z možem že eno deklico) posebna: ultrazvočne preiskave so namreč pokazale, da pričakuje sedmerčke.

Ker v nerazvitem Maliju (država je po podatkih Svetovne banke med 10 najrevnejšimi na svetu) nimajo ustrezne infrastrukture za oskrbo takšnih nosečnic ali nedonošenih otrok, je posredoval politični vrh in jo z letalom konec marca poslal v zasebno kliniko v Casablanco v Maroku. Tam so se potrudili, da so otroci čim dlje ostali v varnem zavetju maternice, tako da je Cisse na začetku maja rodila po dopolnjenem 30. tednu nosečnosti.

Ko se je porod začel, so ji opravili carski rez, je za Reuters pojasnil Youssef Alaoui, strokovni direktor klinike in del zdravniške ekipe, v kateri je bilo skoraj 60 babic, medicinskih tehnikov, porodničarjev in pediatrov. "Pričakovali smo sedem otrok, nato pa smo bili presenečeni, ko smo ugotovili, da jih je devet," je dejal in dodal: "Na srečo imamo dovolj kapacitet, da sočasno skrbimo za 20 nedonošenčkov, ker smo se že vnaprej pripravili na sedem otrok, tudi nismo imeli večjih težav."

Poudaril je še, da je zdravniški ekipi uspelo ohraniti materino maternico, kar jim je predstavljalo največjo skrb, s tem pa tudi Halimino življenje, saj se je operacija vmes zapletla. "Trenutno se dobro počuti in je zunaj nevarnosti. Glede nedonošenčkov pa: devet jih je, pet deklic in štirje dečki. Njihovo stanje je stabilno, so na umetnem predihavanju ali na kisiku. Njihova porodna teža je bila med 500 in 1000 grami," je za Reuters še povedal Alaoui.

Prva fotografija srečne matere po uspešnem porodu kar devetih otrok. Foto: Facebook zasebne klinike
Prva fotografija srečne matere po uspešnem porodu kar devetih otrok. Foto: Facebook zasebne klinike

Kot smo že pisali, so deveterčki izjemno redki, do zdaj sta bila uradno potrjena le dva primera, v nobenem otroci niso preživeli, zato so novorojenčki Halime Cisse deležni še toliko večje pozornosti – in najboljše zdravniške oskrbe. "To je prvi tak primer v Maroku in zelo redek na vsem svetu, da bi ženska rodila devet otrok. V naši kliniki smo imeli zgolj primere dvojčkov, ne pa deveterčkov," je iskreno povedal Alaoui in dodal, da jih posebno veseli to, da je mama "zdržala" polnih 30 tednov nosečnosti, kar je dalo otrokom dobro izhodišče za preživetje: "Otroci so zdravi, a jih vseeno čaka od dva do tri mesece zdravniške oskrbe."

V večini primerov se take ekstremne multiple nosečnosti namreč končajo že precej prej, tako da imajo otroci le redko možnost preživeti. Tudi zato je prva novica o rojstvu deveterčkov naletela na kar nekaj nejevere, k dvomom o resničnosti zgodbe pa je prispevala še izjava tiskovnega predstavnika maroškega ministrstva za zdravje, da o primeru rojstva deveterčkov ne ve ničesar.

Najverjetneje je uporabila hormonsko terapijo

Uradno sicer ni jasno, ali je Halima zanosila po naravni poti ali je otroke rodila s pomočjo umetne oploditve, a po poročanju BBC-ja so 25-letnico najverjetneje zdravili s hormonsko terapijo, kar je v afriških državah pogosta praksa pri ženskah, ki se odločijo prenehati jemati kontraceptive, nato pa se jim naravni bioritem ne vzpostavi nazaj (takoj). In če ženska jemlje hormonsko terapijo, je za BBC dejal ginekolog Bill Kalumi iz bolnišnice v Kenyatti, se v enem ciklu lahko sprosti več jajčec.

Za BBC je sicer spregovoril tudi oče deveterčkov Kader Arby, ki je s starejšo hčerko ostal doma v Maliju. Pohvalil se je, da je prejel številne čestitke, poklicali so ga tudi predstavniki malijskih oblasti, je dejal. Za zdaj se še ne obremenjuje s tem, kako bosta z ženo skrbela za deveterčke, in pravi: "Bog nama je dal te otroke in on edini lahko odloči, kaj se bo z njimi zgodilo. Ne skrbi me. Ko Vsemogočni nekaj stori, ve, zakaj to stori."