Ghetto Kids so že svetovna spletna senzacija, nastopili so tudi na svetovnem nogometnem prvenstvu leta 2022 v Katarju. Trenutno osvajajo novo občinstvo v Veliki Britaniji.

Šest otrok, starih od šest do 13 let, prihaja iz revnih okolij ugandske prestolnice Kampala. Zanje skrbi skrbnik Dauda Kavuma, ki je medtem postal tudi njihov menedžer.

Za BBC je Kavuma povedal, da upa, da bo njihov uspeh spodbudil druge otroke, ki živijo v podobnih okoliščinah. "Zelo veseli smo, da to počnemo in prinašamo upanje vsem otrokom po svetu, ki so v getu, ki so prikrajšani, ki so manj privilegirani – da jim bo uspelo v življenju."

Ena od članic skupine, 13-letna Priscilla Zawedde, je za BBC povedala, da bi zmaga v televizijski oddaji in denarna nagrada okoli 290.000 evrov pomenili večjo hišo za vse.

Približno 30 otrok si trenutno deli hišo s petimi spalnicami v Kampali, kjer zanje skrbi Kavuma.

Kavuma je leta 2007 ustanovil fundacijo Inspire Ghetto Kids Foundation, ki skrbi za otroke z ulice v soseski Makindye v Kampali. Za tiskovno agencijo AFP je Kavuma povedal, da večja hiša pomeni uresničitev sanj, saj bi imeli otroci več prostora.

Njihov prihodek sestoji iz dobrodelnih donacij, zaslužkov od lastnih objav na družbenih omrežjih in honorarjev za nastope v živo.

Tudi Kavuma je začel življenje na ulici, preden mu je dal priložnost moški, ki ga je opazil pri igranju nogometa in ga vprašal, ali želi v šolo. "Pustil me je, da sem se pridružil njegovi ekipi, in mi pomagal plačati šolnino. Bil je nekdo, ki mi je pomagal, ne da bi me poznal. Tako sem si tistega dne obljubil, da bom, ko bom velik, pomagal otrokom," je Kavuma povedal za BBC.

Kavuma se je začel ukvarjati z glasbo, ki jo zdaj uporablja za spreminjanje življenj drugih: "Večina ljudi je mislila, da otroci z ulice nimajo vrednosti v družbi, sam pa sem menil drugače. Pomislil sem: Kaj če uporabim glasbo in ples, da bi pomagal zapostavljenim v getih?"

To je druga generacija skupine Ghetto Kids, ki je postala svetovna zvezda – prvo generacijo so odkrili med plesom na pesem Sitya Loss ugandskega pevca Eddyja Kenza, na YouTubu je imela na milijone ogledov.