Drevesa so visoka skoraj 20 metrov. Foto: Reuters
Drevesa so visoka skoraj 20 metrov. Foto: Reuters

Lansko poletje je francoski predsednik Emmanuel Macron opustil prvotno idejo, da bi okoli 96 metrov visok glavni zvonik Notre-Dame, ki ga je leta 1859 dodal Eugene Viollet-le-Duc, preoblikoval v sodobnem slogu. Odločili so se namreč za identično rekonstrukcijo nekdanje oblike, to pa je povzročila mesece dolgo iskanje za popolnimi hrasti, ki bi ugodili specifičnim zahtevam Philippa Villeneuva in Remija Fromonta, dveh arhitektov, ki naj bi nadzirala proces rekonstrukcije.

Hrasti so bili posajeni pred več kot sto leti. Foto: Reuters
Hrasti so bili posajeni pred več kot sto leti. Foto: Reuters

Letošnjo zimo so tako, da bi našli prvih osem debel, ki bi bila uporabljena za podporo zvonika, uporabili letalnike. Ti so preiskovali zasnežen gozd na zahodu Francije, blizu mesta Le Mans. S pomočjo tridimenzionalnih posnetkov so iskali primerke brez vidnih poškodb, široke okoli 90 centimetrov in visoke približno 18 metrov.

Globoko v nekdanjem kraljevem gozdu Bercé, v francoski regiji Loire, je tako na tla s truščem padlo eno izmed osmih, okoli 230 let starih dreves. Izbrana drevesa, vsako izmed njih vredno približno 15.000 evrov, bodo do konca marca posekana, nato pa jih bodo od 12 do 18 mesecev sušili, da se tramovi, ko bodo nameščeni, ne bodo več krčili ali pa premaknili.

Skoraj 20 metrov visoki hrasti, ki so bili v času francoske revolucije še 'otročički', se bodo pridružili 1000 drugim, ki jih bodo uporabili za rekonstrukcijo strehe in temeljev zvonika slavne gotske stavbe, ki so jo aprila leta 2019 opustošili ognjeni zublji.

Notre-Dame naj bi bila končana čez tri leta. Foto: Reuters
Notre-Dame naj bi bila končana čez tri leta. Foto: Reuters

Bo Notre-Dame končana do leta 2024?

"Vemo, da je konec nečesa, ampak tudi začetek," je dejala Pauline Delord, 15. generacija varuhov gozda, ki je odgovorna za upravljanje gozda in njegovo zaščito. Drevesa naj bi bila po besedah vojaškega generala, ki je na čelu rekonstrukcije Notre-Dame, posajena v času vladavine kralja Ludvika XIV., da bi se iz njihovega lesa izdelali jambori za ladje francoske mornarice. "Mi smo ubogi ljudje, ki živimo samo 60, 70, 80, največ 100 let, drevesa pa tu ostanejo tudi potem," je dejal general Jean-Louis Georgelin in poudaril, da se zavedajo veličine narave in vesolja. Poleg osmih dreves iz Bercéja, ki so rahlo upognjena in tako popolna za okvir zvonika, pa je bilo podarjenih še več dreves iz več kot 200 gozdov po državi.

Pojavila se je sicer peticija, ki od francoskega ministra za ekologijo zahteva prenehanje sekanja dreves. Gozdarske skupine pa kljub temu zagotavljajo, da posekana drevesa predstavljajo le majhen delež vseh hrastov.

Ker so med drugim tudi zaradi pandemije covida-19 nastale številne zamude, so nekateri o datumu odprtja, ki naj bi potekalo leta 2024, začeli dvomiti. General Georgelin pa še vedno meni, da bo katedrala dokončana v napovedanem roku.