Na dražbi bodo med drugim ponudili čevlje, kratke hlače, modrčke, knjige in plošče ... Foto: EPA
Na dražbi bodo med drugim ponudili čevlje, kratke hlače, modrčke, knjige in plošče ... Foto: EPA

"Zelo težko je pripravljati dražbo v sodelovanju s starši, ki jim je umrl otrok," je povedal izvršni direktor dražbene hiše Julien's Martin Nolan. "Dolgo so potrebovali, da so se dejansko sprijaznili in se odločili za ta korak. Zavedajo se namreč, da si pevkini oboževalci, muzeji in zbiralci po svetu želijo imeti nekatere od teh predmetov. Da jih želijo razstavljati in ohranjati njeno dediščino in spomin nanjo. Hkrati si seveda želijo zbrati sredstva za fundacijo."

Foto: AP
Foto: AP

Izkupiček dražbe bo namreč namenjen Fundaciji Amy Winehouse, ki sta jo pevkina starša ustanovila za pomoč mladim, ki se spopadajo z odvisnostjo od mamil in alkohola, piše spletni portal Art Daily.

Za kratko črno in zeleno obleko, ki jo je nosila v Beogradu in ki jo je oblikovala Naomi Parry, si na dražbi obetajo od 15.000 do 20.000 dolarjev. "Ta je ikonična," je povedal Nolan in dodal, da sicer "vse te obleke predstavljajo Amy – fantastično glasbenico, tekstopisko in tudi modno ikono".

Amy Winehouse, ki je za svoj album Back to Black iz leta 2006 prejela več glasbenih nagrad, je pogosto govorila o svojih osebnih izkušnjah v boju z odvisnostjo od alkohola in mamil. Nazadnje je nastopila na festivalu Tuborg v Beogradu 18. junija leta 2011. Nastopu, v katerem je nerazločno izgovarjala besedila in pozabila imena članov spremljajoče zasedbe, je sledila odpoved evropske turneje. Pevko so 23. julija našli mrtvo na njenem domu v Londonu.