Prva robotska natakarica v Afganistanu. Foto: Reuters
Prva robotska natakarica v Afganistanu. Foto: Reuters

Menedžer restavracije v središču Kabula Mohamed Rafi Širzad je povedal, da je robotska natakarica, odkar je pretekli mesec začela streči, pritegnila številne nove goste. "Za številne ljudi je zanimivo videti robota v živo," je dejal in nadaljeval: "Včasih otroci poskočijo od veselja in presenečenja, ko vidijo, da jim hrano prinese robot."

Robotska natakarica, ki so jo poimenovali Timea, meri v višino okoli 150 centimetrov, lahko pa opravlja le osnovne naloge. Prinaša krožnike do miz, kjer jih gostje sami vzamejo s pladnja. Zna tudi nekaj osnovnih fraz v dariju, enem od dveh glavnih jezikov v Afganistanu, kot sta "hvala lepa" in "vse najboljše". Robot se zna ustaviti, ko naleti na oviro, gostje pa lahko oddajo naročilo prek zaslona na dotik.

Po desetletjih vojne, v kateri je bila uničena večina infrastrukture v državi, robotska natakarica, ki so jo uvozili iz Japonske in je oblikovana tako, da spominja na žensko, ki nosi hidžab, ponuja nekaj razvedrila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Devetletni Ahmed Zaki si je zelo želel videti napravo. "Robota sem videl na televiziji in sem prosil očeta, naj me pelje v to restavracijo," je povedal.

Niso pa vsi navdušeni nad novo pridobitvijo. Nekateri namreč menijo, da v Afganistanu glede na visoko brezposelnost ne potrebujejo robotov. "Zaposlijo robota, medtem ko na desettisoče mladih obupano išče službo," je na Facebooku komentiral eden izmed uporabnikov.