Foto: Reuters
Foto: Reuters

Prav tako bodo morali tisti, ki so park obiskali od četrtka, v treh zaporednih dneh pridobiti tri negativne izvide testov na koronavirus, so sporočile mestne oblasti.

Tisti, ujeti Disneylandu, se sicer lahko tolažijo s tem, da bodo vse atrakcije za njih še naprej obratovale.

Obiskovalcev ne izpuščajo iz Disneylanda. Foto: Reuters
Obiskovalcev ne izpuščajo iz Disneylanda. Foto: Reuters

Videoposnetki, objavljeni na kitajskem družbenem omrežju Weibo, kažejo ljudi, kako po napovedi tečejo proti izhodu iz parka, a naletijo zgolj na že zaklenjena železna vrata.

Kdaj se bo park znova odprl, ni znano, bodo pa vstopnice veljavne še pol leta.

Sorodna novica Kitajska politika ničelne tolerance do covida: neskončna zaprtja, pomanjkanje hrane, ločevanje otrok

Do hitrega zaprtja prihaja le dva dni zatem, ko je park zaradi zaostrenih covidnih ukrepov začel delovati z zmanjšano kapaciteto.

To sicer ni prvič, da se je šanghajski Disneyland nepričakovano zaprl. Novembra lani je v njem obtičalo 30.000 ljudi, potem ko so oblasti v okviru sledenja stikom vsem obiskovalcem odredile testiranje.

V 26-milijonskem Šanghaju so v soboto sicer poročali o vsega desetih novih primerih okužb, kar pa je s kitajsko politiko ničelne tolerance do covida že dovolj za preplah.

Pobeg iz Foxconnove tovarne

Šanghajski Disneyland. Foto: EPA
Šanghajski Disneyland. Foto: EPA

V mestu Džengdžov, kjer so bili ponekod uvedeni strogi ukrepi za zajezitev širjenja okužb, pa so konec tedna številni zaposleni pobegnili iz tovarne podjetja Foxconn Technology Group. Zaposleni v tovarni, ki je eden najpomembnejših proizvodnih obratov za telefone iphone, zaradi omejitev niso smeli zapustiti prostorov, a so vseeno morali nadaljevati delo.

Delavci so poročali o izredno slabih razmerah in se pritoževali nad nezadostno oskrbo s hrano. Mestna uprava pa je pozneje sporočila, da je podjetje Foxconn obljubilo izboljšanje življenjskih in delovnih razmer za vse delavce, ki so želeli ostati. Za preostale pa bo uredilo prevoz domov.

Kitajska je zadnje večje gospodarstvo, ki je zavezano strategiji ničelne tolerance do covida-19. Pri tej strategiji si oblasti prizadevajo za stroge zapore meja, dolge karantene, množično testiranje in hitre, ciljno usmerjene prepovedi gibanja. Ker pa se virus v zadnjih mesecih hitro spreminja in ga ni mogoče kar tako ustaviti, so številni nezadovoljni, pojavljajo se tudi sicer redki protesti.