Taufatofua je pustil svoj pečat tudi na sklepni slovesnosti letošnjih olimpijskih iger. Foto: AP
Taufatofua je pustil svoj pečat tudi na sklepni slovesnosti letošnjih olimpijskih iger. Foto: AP
Pita Nikolas Taufatofua, Tonga
Svetovno javnost je nase opozoril Pita Nikolas Taufatofua, ko se je pojavil na odprtju olimpijskih iger v Riu. Foto: Reuters

32-letni tekvondoist iz Tonge je povzročil pravo norijo, potem ko se je na odprtju iger po stadionu sprehodil oblečen zgolj v tradicionalno krilo in obut v japonke. V soju reflektorjev je sijal njegov naoljeni trup, na katerem so se jasno risale napete mišice, ko je pred seboj visoko vihtel zastavo.

To je bil tudi trenutek, ki je spremenil njegovo življenje. "V vsakem intervjuju, ki sem ga imel po odprtju, so mi govorili: 'Veš, ti si tisti, zaradi katerega se je splet sesul.' In sem si samo mislil: 'Ne, ne ... Tonga ga je,'" je dejal v intervjuju za Wall Street Journal.

Tekvondoist, ki je tudi maneken, je prvič v ring stopil šele v soboto, a ga je kmalu zapustil s sklonjeno glavo. V samo 21 sekundah je bil njegov zaostanek tri proti nič. "Še preden sem začel udarjati, je bilo devet proti nič. Spraševal sem se, kaj sploh delam," se je spominjal v intervjuju za Sports Illustrated. Čeprav bi moral boj potekati tri runde, ga je zapustil predčasno zaradi pravila, kjer se boj konča zaradi prevelike razlike v točkah (končni rezultat je bil 16 proti ena).

Taufatofua je bil prvi športnik iz Tonge, ki se mu je uspelo uvrstiti na olimpijski turnir v tekvondoju. "Ljudje mislijo, da sem se samo sprehodil s svetlikajočim telesom in uspel čez noč. 20 let dela je bilo vloženega v to, da sem se lahko sprehodil po stadionu in da so me izbrali za zastavonošo," je še dodal športnik.

Tekvondoist je moral zbrati 5.300 evrov, da si je lahko plačal pot v Rio. Denar je zbiral na platformi Indiegogo. Po sprehodu na odprtju olimpijskih je najprej pridobil več kot tisoč novih sledilcev na Instagramu, teden dni za tem pa so številke zrasle tudi na Indiegogo. Več kot 10.000 evrov, kolikor jih je zbral v času olimpijskih iger, bo porabil za treninge, opremo in potovanja na različna tekmovanja.