Muhammad Ali velja za enega največjih športnikov v zgodovini. Foto: AP
Muhammad Ali velja za enega največjih športnikov v zgodovini. Foto: AP

Kot piše BBC, je dražbena hiša Bonhams na prodaj ponudila 26 umetniških del slavnega boksarja. Največ pozornosti med njimi je vzbudila slika z imenom Sting Like a Bee (Piči kot čebela), ki se nanaša na slavno frazo boksarja svetovnega slovesa. Na njej je Ali upodobil svojo zmago nad Sonnyjem Listonom. Poraženec leži na tleh in pravi: "Sodnik, res je lebdel kot metulj in pičil kot čebela." Ta pa že beži iz ringa z besedami: "Da, če bi bil pameten, bi tekel kot jaz." Zanjo so iztržili kar 425.000 dolarjev, kar je desetkrat več od napovedi.

Ali je risal in slikal vse življenje, čeprav ta del njegove nadarjenosti ni bil dobro poznan. Poleg športnih uspehov je zaslovel tudi kot aktivist in pesnik. Za risanje ga je navdihnil oče, ki je bil umetnik. "Njegova dela upodabljajo teme, ki so mu bile blizu: boksanje, državljanske pravice, vera, svetovni mir in humanitarnost," je dejala Helen Hall iz Bonhamsa in dodala, da je bil Muhammad Ali kulturna ikona, ki je zaznamovala celo generacijo.

Reaktivna letala in boks sta bila načeloma njegova najljubša motiva, med umetniškimi deli, ki so šla pod dražbeno kladivce, pa se pojavljajo tudi motivi zatiranja temnopoltih, ameriška vojaška dejavnost v tujini in islam, v katerega se je spreobrnil leta 1964.

Ali naj bi v skiciranju videl način sproščanja po treningu ali po dvoboju. Slike, ki so večinoma narisane v slogu stripa, nekatere pa so tudi podpisane in plod sodelovanja z očetom, so bile do zdaj del zasebne zbirke Rodneyja Hiltona Browna, prijatelja nekdanjega boksarskega prvaka, ki je napisal tudi knjigo o Alijevih zanimanjih zunaj boksarskega ringa.

Ali je umrl leta 2016, star 74 let, za posledicami Parkinsonove bolezni.