Aleksander Lukašenko državo vodi od leta 1994. Foto: Reuters
Aleksander Lukašenko državo vodi od leta 1994. Foto: Reuters

Pandemija je prinesla popolno ustavitev družabnega življenja, prekinila športna tekmovanja, vendar ne povsod. V Belorusiji se življenje ni "ustavilo", kar je verjetno posledica avtoritarnega načina vodenja predsednika Aleksandra Lukašenka.

Znano je, da je predsednik velik ljubitelj igre na ledu in da ima osrednjo dvorano v glavnem mestu Minsk večkrat na teden rezervirano za treninge in tekme. Tokratno je igral celo pred občinstvom na tribunah, ob navzočnosti medijev, po koncu pa so se tekmeci med seboj objemali in rokovali.

"Bolje je umreti na nogah, kot živeti na kolenih,” je v izjavi za državno televizijo Lukašenko citiral mehiškega revolucionarja Emiliana Zapato. Novinarki je poleg zdaj že legendarne izjave dejal, da je hokej najboljše zdravilo za virus. "Jaz ne vidim nobenega virusa tukaj v dvorani. Ali ga vi vidite?" je pripomnil v intervjuju.

Lukašenko je že pred tem presenetil z izjavami oziroma razmišljanjem. Najprej je dejal, naj gredo ljudje raje na polja, saj se približuje čas setev in drugih spomladanskih opravil, nato pa je prebivalcem Belorusije svetoval, naj si roke umivajo z vodko in jo nato tudi spijejo. "Tako kot je treba vsak dan spiti med 40 in 50 mililitri vodke, je za boj proti virusu dobro tudi dvakrat ali trikrat na teden obiskati savno," je še dejal Lukašenko.

Poleg nogometne lige z navzočnostjo gledalcev v Belorusiji normalno obratujejo izobraževalne ustanove, javni promet in vse trgovine. Trenutno je pri njih 100 okuženih s koronavirusom, mnogi pa dejanja in izjave predsednika označujejo za neprimerna in neodgovorna.