Veliki BATE Borisov je začel belorusko prvenstvo s porazom z 1:3. Novica, ki je pred tedni ne bi zasledili izven Belorusije, zdaj pa je postala opazna novica med nogometa sestradanimi množicami. Foto: AP
Veliki BATE Borisov je začel belorusko prvenstvo s porazom z 1:3. Novica, ki je pred tedni ne bi zasledili izven Belorusije, zdaj pa je postala opazna novica med nogometa sestradanimi množicami. Foto: AP

Še več, v Belorusiji se je zaradi ostre zime celinskega podnebja novo nogometno prvenstvo začelo konec minulega tedna, ko so se prekinile še zadnje preostale druge lige po Evropi (Rusija, Ukrajina, Turčija ...). Za nameček na tribunah ni omejitev za gledalce, ki so v takrat še toplem vremenu lepo napolnili stadione po Belorusiji. Športne televizije so pohitele z nakupom TV-pravic, tudi v Sloveniji, in očitno zadele v polno.

Aleksander Hleb se je uveljavil v dresu Stuttgarta (2000-2005), nato je do leta 2008 blestel v dresu Arsenala in si prislužil prestop v Barcelono, kjer pa je ravno eksplodiral Leo Messi, Belorus pa je za
Aleksander Hleb se je uveljavil v dresu Stuttgarta (2000-2005), nato je do leta 2008 blestel v dresu Arsenala in si prislužil prestop v Barcelono, kjer pa je ravno eksplodiral Leo Messi, Belorus pa je za "blaugrano" odigral le 19 tekem. Foto: EPA

Hleb: Mogoče prideta celo Messi in Ronaldo
"Zdaj ves svet gleda belorusko ligo. Vsi bi morali pred televizije in si nas ogledati,"
je nad nenavadnim razpletom dogodkov na stari celini skorajda navdušen nekdanji zvezdnik Arsenala in Barcelone Aleksander Hleb, ki je sicer ob koncu lanskega leta postavil kopačke v kot. "Veste, ko je NHL izgubil sezono, se je veliko hokejistov odpravilo v Rusijo, da bi igrali. Mogoče bi lahko Lionel Messi in Cristiano Ronaldo prišla zdaj igrat v belorusko ligo. Kdo ve?" se sprašuje 38-letni nogometni upokojenec in najboljši nogometaš v obdobju samostojne Belorusije.

Za štart porazi vseh treh večkratnih prvakov
Tekme uvodnega kroga v 16-članski Glavni ligi so prinesle kopico presenečenj. Daleč najbolj znani beloruski klub BATE Borisov je v četrtek doživel polom pri Energetiku Minsku (3:1). Drugi najtrofejnejši beloruski klub Dinamo Minsk je nato v petek doma izgubil z Ruh Brestom (0:1). Če se je zalomilo 15-kratnemu in 7-kratnemu prvaku Belorusije, se je nato moralo zatakniti še edinemu preostalemu klubu, ki se ponaša z več kot enim naslovom državnega prvaka. V nedeljo je dvakratni šampion Slavia Mozir klonil pri Slucku (1:3) in si skupaj z BATE-jem in Belšino deli dno lestvice.

Ne spreglejte sobotnega derbija v Minsku
Danes se v Belorusiji začenja 2. krog, ki prinaša nenadejani derbi začelja med Slavio in BATE-jem v soboto ob 13.00 in derbi glavnega mesta: sovodilni FC Minsk proti starodobni sili Dinamu takoj zatem ob 15.00. Evropski navdušenci nad okroglim usnjem, ki se želijo odklopiti od koronanovic in odpočiti si od karantene, bodo tako hočeš-nočeš prisiljeni postati strokovnjaki in ljubitelji beloruske Premier lige, kot uradno prevajajo ime elitnega tekmovanja Belorusi.

V nečem bo Aleksandr Lukašenko le prekosil svojega kolega in Vladimirja Putina, s katerim gojita navdušenje nad hokejem. Če so se morali Rusi vdati in odpovedati zaključek KHL-a ter ostali brez prvaka, bodo Belorusi dobili pravega državnega prvaka na ledu. Foto: AP
V nečem bo Aleksandr Lukašenko le prekosil svojega kolega in Vladimirja Putina, s katerim gojita navdušenje nad hokejem. Če so se morali Rusi vdati in odpovedati zaključek KHL-a ter ostali brez prvaka, bodo Belorusi dobili pravega državnega prvaka na ledu. Foto: AP

Lukašenko: Panika bolj škodi kot sam virus
"Civilizirani svet je znorel. Absolutna norost je zapreti državne meje. Panika nam bo bolj škodila kot sam virus,"
je pred dobrim tednom domači javnosti razlagal dolgoletni avtokratski predsednik države Aleksandr Lukašenko, sicer tudi sam strastni športnik in navijač. Lukašenko je sicer predvsem zaprisežen hokejist in ravno Belorusija bo tudi dobila edinega državnega prvaka, o katerem se bo odločalo na ledu.

Začel se je finale hokejskega DP-ja
Ravno v petek – se je v glavnem mestu začela finalna serije Junost MinskŠahtjor Soligorsk. Nesporni favorit je branilec naslova – mladost iz Minska, ki je uvodno tekmo dobil z gladkih 5:1. Na prvi tekmi poraženim rudarjem je uspel že veliki podvig, ko so v polfinalu po sedmih tekmah izločili Neman Grodno.

Edini Slovenec igra za Dinamo Minsk

V beloruski ligi je igralo že kar nekaj slovenskih nogometašev, v novi sezoni 2020 pa je samo eden. Miha Goropevšek je 9. februarja prestopil iz Volina Luck (Ukrajina) k drugemu najpomembnejšemu klubu Dinamu Minsk, za katerega pa v 1. krogu ni igral. 29-letni visokorasli branilec (193 cm) iz Vranskega sicer že od poletja 2014 igra v Vzhodni Evropi (Poljska, Rusija, Ukrajina in zdaj Belorusija).

Zdaj belorusko ligo gledajo tudi Belorusi
"Zabavna stvar je, da so zdaj tudi beloruski ljubitelji nogometa bolj začeli spremljati domači nogomet,"
je za ESPN povedal športni novinar Jurij Dovnar in dodatno obrazložil: "Predtem so vsi seveda spremljali angleško Premier ligo in špansko La Ligo, ki je v Belorusiji na voljo na javni televiziji. Če so se tekme domačega prvenstva sovpadale, je malokdo spremljal našo Premier ligo."

"Nenavadno je, da smo samo še mi, ki igramo v Evropi. A smo plačani, da igramo. Oblasti nadzorujejo položaj in dovoljujejo športna tekmovanja. Vse je še odprto, vse še deluje, lahko jemo kjerkoli, tako da lahko tudi igramo," je za Arena Radio razmišljal dolgoletni ukrajinski reprezentant Artemi Milevski.

Igra se samo še v Burundiju in Nikaragvi
V Belorusiji so do zdaj potrdili 94 primerov okužbe z novim koronavirusom, 29 ljudi je že ozdravelo, na srečo pa še niso imeli žrtve. Beloruski nogomet zdaj postaja svetovna uspešnica, prvič so prodali TV-pravice v pravo tujino – torej izven ozemlja sosednje Ukrajine in Rusije. A Belorusija vseeno ni edina država na svetu s še delujočim nogometnim prvenstvom. Vsaj za zdaj se igrata še prvi ligi v Burundiju in Nikaragvi.


Kako se Malus pripravlja na rokometni derbi?
Vabljeni tudi k ogledu prispevka o rokometašu Jaki Malusu, ki igra rokomet v Belorusiji za Meškov iz Bresta. Treningi in tekme se nadaljujejo brez omejitev, več je teh v vsakdanjem življenju, o katerem v javljanju za TV Slovenijo tudi pripoveduje 23-letni Celjan. Malusa sicer ravno v soboto čaka ključni derbi prvenstva, saj Meško gostuje pri SKA-ju Minsk, oba kluba pa imata na vrhu lestvice po 42 točk, resda Meškov z dvema odigranima tekmama manj.

Malus: V Belorusiji ni nobene panike, treniramo naprej
Rokometaša Meškova Simon Razgor in Jaka Malus o življenju v Belorusiji