Število prijavljenih je podobno kot v preteklih raziskavah, le da so tokrat prispele v le treh dneh. (Fotografija je simbolična) Foto: BoBo
Število prijavljenih je podobno kot v preteklih raziskavah, le da so tokrat prispele v le treh dneh. (Fotografija je simbolična) Foto: BoBo

Kot je za STA pojasnil vodja raziskav Igor Mekjavić z IJS-ja, je oglas prišel v javnost nepričakovano in nekoliko prezgodaj, a vse navedeno na njem drži. V njem je pisalo, da iščejo moške, stare od 18 do 45 let, ki so lažji od 95 kilogramov in dobrega zdravja, za fiziološke raziskave in 60-dnevno ležanje v postelji v obdobju od septembra do decembra za plačilo 12.000 evrov bruto. Čeprav je marsikoga presenetilo ponujeno plačilo za sodelovanje v raziskavi, gre pravzaprav za minimalno plačo, je poudaril Mekjavić.

Sorodna novica Bi (lahko) 60 dni ležali v postelji? IJS moškim ponuja 12 tisočakov za dva meseca "dela".

Delavnik preiskovancev namreč ne bo trajal osem ur na dan, ampak 24 ur na dan, kar pomeni, da bodo sodelujoči v raziskavi dejansko delali 2160 ur ali več, je pojasnil Mekjavić. Raziskava, ki bo vključevala nedejavnost v kombinaciji s hipoksijo, bo namreč trajala 60 dni, po tem času pa bodo vse poskuse ponovili. Testiranja bodo torej potekala dvakrat po 15 dni, raziskave pa 60 dni, skupno torej 90 dni njihovega sodelovanja. Na videz visoko plačilo torej ni vaba, s katero bi želeli ljudi pritegniti k raziskavi, temveč je zelo realna številka, je dejal Mekjavić.

V raziskavi z naslovom Učinek vibracijske vadbe med hipoksično neaktivnostjo bodo primerjali in ovrednotili različne vadbene strategije za življenje v vesoljskih plovilih, s čimer bi lahko preprečili izgubo mišične in kostne mase ter spremembe v srčno-žilnem sistemu astronavtov, kar so ključne težave astronavtov. Poleg tega bodo raziskovali tudi vid, ki ga astronavti po dolgotrajnem življenju v vesolju začnejo izgubljati, je pojasnil Mekjavić. Rezultati raziskav pa ne bodo v pomoč le astronavtom, temveč tudi pri reševanju zdravstvenih vprašanj na Zemlji.

Izbor preiskovancev bo trajal nekaj tednov
Prijave za sodelovanje v raziskavi bodo po besedah Mekjavića predvidoma zbirali do sredine junija, čeprav jih je že zdaj dovolj. Izbor ekipe preiskovancev bo nato trajal nekaj tednov. Raziskavo bodo vsem prijavljenim najprej zelo natančno predstavili, nato pa z zainteresiranimi organizirali tudi individualne razgovore. Sledili bodo intenzivni zdravniški pregledi, nato pa bodo izbrane za nekaj dni povabili v Planico, da si pogledajo, kje bodo potekale raziskave, da vidijo laboratorije in preizkusijo centrifugo, je pojasnil Mekjavić.

Med samimi raziskavami in po koncu bodo preiskovanci deležni fizioterapije in rehabilitacije, potem pa bodo uredili tudi sodelovanje z vodeno vadbo in jih spremljali še na vsakih nekaj mesecev do trenutka, ko se bodo vrnili na izhodiščno stanje. A kot je še pojasnil Mekjavić, glede na pretekle izkušnje ne pričakujejo nobenih posledic, saj so se do zdaj vsi preiskovanci zelo hitro vrnili na izhodiščno stanje.

Protokol njihove raziskave, ki ga mora odobriti še komisija za medicinsko etiko pri ministrstvu za zdravje, je sicer enak protokolu v Franciji in v Nemčiji, sestavila pa ga je ekspertna skupina pri Evropski vesoljski agenciji (Esa), ki raziskave financira.

Iz oddaje Tednik: Ležanje v službi znanosti