Zainteresirani za triletno pogodbo odštejejo okoli 330 evrov, po treh letih pa lahko svoj panj odnesejo drugam. Na fotografiji lastnik hotela za čebele, Domagoj Balja. Foto: Reuters
Zainteresirani za triletno pogodbo odštejejo okoli 330 evrov, po treh letih pa lahko svoj panj odnesejo drugam. Na fotografiji lastnik hotela za čebele, Domagoj Balja. Foto: Reuters

Kot je povedal čebelar za Reuters, so ju z ženo na kmetijskih sejmih pogosto spraševali, ali je njihov med res domač, kar jih je kot izkušene čebelarje (Domagojeva družina se že desetletja ukvarja s čebelarstvom) razburilo, pa tudi užalilo.

Zakonca Balja sta se tako domislila, da bosta čebelarstvo pobliže predstavila vsem zainteresiranim tako, da bosta čebelnjak odprla za javnost v obliki hotela za čebele.

"Pri nas lahko kupijo panj, za katerega potem skrbimo mi," je povedal Domagoj Balja za Reuters.

Dodal je, da je v treh letih, odkar so odprli hotel za čebele, polovica medu, ki so ga natočili v hotelu za čebele, od strank. "Pri tem vidiku našega dela v resnici ne gre za kopičenje dobička, ampak za poučevanje ljudi o čebelarstvu. Skupaj nabiramo med iz panja. V dobrih časih lahko iz enega panja natočimo približno 30 kilogramov medu (letno)," je dejal Balja, ki ima trenutno 25 strank. Večina jih je iz hrvaških mest, nekateri prihajajo od daleč, med njimi pilot iz Dubaja in nogometni trener iz Džede.

Ena izmed strank hotela za čebele, Nena Salopek, je lani kupila čebelnjak in si sama nabrala štiri kilograme medu. "Okus je popoln," je dejala, čeprav jo skrbi vpliv podnebnih sprememb na produktivnost čebel.

Balja je dejal, da je bilo letošnje leto zaradi spomladanskega snega in zmrzali zelo slabo. "Spomladi smo morali nahraniti čebele, da niso stradale, kar se nam še nikoli ni zgodilo."