Marina Melhiorca je s svojo trmo in izmuzljivostjo upravitelju rudnika povzročala številne preglavice. Foto: TV Slovenija
Marina Melhiorca je s svojo trmo in izmuzljivostjo upravitelju rudnika povzročala številne preglavice. Foto: TV Slovenija

Melhiorco, ki je bila sicer članica tolpe, so ujeli in zaprli na božični dan pred 300 leti. Na Cerkljanskem je pod pretvezo prodaje idrijske čipke kradla in tihotapila živo srebro. Za dejanje pa je bila takrat zagrožena smrtna kazen.

Hudo so jo pretepli in jo zaprli v idrijski grad. Njeno zgodbo so šele pred nekaj leti po naključju odkrili raziskovalci idrijske čipke, zdaj pa je bila po njej napisana zgodba za otroke. "Vedeli smo, da so bile zelo pogoste povezave med tihotapci živega srebra in krošnjarji s čipkami, zato smo po naključju začeli slediti sodnim procesom," je dejala Marija Terpin Mlinar iz Mestnega muzeja Idrija.

Obtožena je menila, da je zgolj grešni kozel

Zgodba opisuje, kako na gradu potem, ko so z njo fizično obračunali in zaprli, poteka sodni proces proti tolpi, ki ga vodi upravitelj rudnika. Trmasta Melhiorca trdi, da je zgolj prodajalka idrijske čipke, in da je grešni kozel, ker je med drugim starejša ženska brez moža. "Sodniki glasno obžalujejo, da je v tako bednem telesnem stanju, ker jo zaradi tega ne morejo primerno mučiti, kot bi si zaslužila, da bi priznala vse svoje grehe," je še dodala Terpin Mlinarjeva.

Knjiga je napisana kot pravljica za otroke, a ima na koncu dodatek za odrasle. V njo pa so vključene tudi skrite vsebine, dostopne s pametnim telefonom.

Kako so na Cerkljanskem pred 300 leti tihotapili živo srebro?