Maja lani je v Ciudad Juarez prvotno prišla iz živalskega vrta v veliko bolj zmernem podnebju Sinaloe, a tam ni mogla ostati z dvema drugima žirafama – bili sta par, oskrbniki pa so se bali, da bo samec postal teritorialen in bo napadel mlajšega Benita. Foto: AP
Maja lani je v Ciudad Juarez prvotno prišla iz živalskega vrta v veliko bolj zmernem podnebju Sinaloe, a tam ni mogla ostati z dvema drugima žirafama – bili sta par, oskrbniki pa so se bali, da bo samec postal teritorialen in bo napadel mlajšega Benita. Foto: AP

Štiriletna žirafa Benito je zadnje leto preživela popolnoma sama v prašnem mestnem parku v severnem mehiškem mestu Ciudad Juarez. Tam je imela le pol hektarja prostora, hranili so jo s krmo, ki jo običajno dajejo kravam. Pozimi je kdaj njegov ribnik celo zaledenel, poleti pa je imel le malo sence – da se je stisnil pod majhen nadstrešek, se je moral sklanjati in čepeti.

Spremljal ga je konvoj vozil. Foto: AP
Spremljal ga je konvoj vozil. Foto: AP

Po pritisku zagovornikov živali so Benita spet premestili. Po dolgi, več kot 30 ur in 2000 kilometrov dolgi poti, na kateri ga je spremljal konvoj vozil policije, nacionalne garde in medijev, pa je končno le prispel v novi dom. Od zdaj bo namreč živel v velikem živalskem parku v osrednji Mehiki, kjer je v 7,5 hektarja veliki ogradi že sedem žiraf, vključno s tremi samicami.

Vse je odvisno od Benita

Benito je trenutno pridržan v sobi za medicinsko ocenjevanje, čim prej ga želijo preseliti v ogrado, v kateri pa ga čaka težji del – srečanje s preostalimi člani črede. Samček je bil namreč vajen živeti sam, zato bo moral hitro razviti nekatere socialne veščine, ki mu bodo omogočile prilagoditev na življenje z drugimi žirafami, poroča AP.

"Verjamemo, da je čreda zelo stabilna in ga bo sprejela," je dejal Frank Carlos Camacho, direktor parka Africam Safari, v katerem žirafe živijo v veliko večjem prostoru, ki je bolj podoben njihovemu naravnemu habitatu, obiskovalci pa skozi park potujejo s terenskimi vozili in opazujejo živali, kot da bi bili na safariju. Ob tem je poudaril, da je vse odvisno od Benita, kako bo komuniciral s sostanovalci.

Štiriletnik je po novem domovanju že z zanimanjem vohljal in od člana osebja sprejel korenček. Benito bo jedel liste z akacijevega drevesa, ki so ena najljubših izbir žiraf v njihovem naravnem habitatu v Afriki. "Benito se bo seznanil s hrano, ki je zanj nova, to je hrana, ki jo jedo njegovi sovrstniki v Afriki," je dejal Camacho in dodal, da čeprav je Benito še ne pozna, mu bo zagotovo všeč.

Sostanovalci ga že čakajo. Foto: AP
Sostanovalci ga že čakajo. Foto: AP

"Pripravljen je postati žirafa"

"Zelo sem zadovoljen, da bo Benito naslednji samec pri Africamu," je dejal Camacho in poudaril, da žirafe dosežejo spolno zrelost pri približno štirih letih, kar je starost novega člana črede, lahko pa doživijo približno 25 let. "Pripravljen je postati žirafa," je še dejal in dodal, da se bo za žirafo življenje začelo znova, kmalu pa se bo kmalu tudi razmnoževal in prispeval k ohranitvi svoje vrste.

Ana Félix, ena od vodij gibanja, da Benita premestijo iz neprimernega okolja, je dejala, da je njegova selitev zmaga, ki jo bodo še nekaj časa praznovali.

Obenem pa aktiviste že čaka nov podvig – nov dom želijo zagotoviti tudi za starejšo slonico Ely, ki je bila del cirkusa. Trenutno je večinoma sama v betonski ogradi živalskega vrta v Mexico Cityju. Zaradi potrtega obnašanja je dobila neuraden naziv "najbolj žalostnega slona na svetu".