Znamka z vonjem po medu v podporo tradicionalnemu slovenskemu zajtrku. Foto: Čebelarska zveza Slovenije
Znamka z vonjem po medu v podporo tradicionalnemu slovenskemu zajtrku. Foto: Čebelarska zveza Slovenije

Z znamko so podprli tradicionalni slovenski zajtrk, vseslovenski projekt, ki ga na dan slovenske hrane - vsako leto tretji petek v novembru - izvedejo v osnovnih šolah in vrtcih.

Otroci na ta dan zajtrkujejo slovenski med, maslo, črni kruh, mleko in jabolka - lani so tak zajtrk izvedli v 429 šolah ter v 275 vrtcih.

Pisana podoba predstavitve
Znamko so javnosti danes predstavili v Piranu, ob tej priložnosti pa je po tradicionalnem zajtrku zadišalo tudi na Tartinijevem trgu. Odvile so se številne ustvarjalne delavnice, obiskovalci so si lahko ogledali postopek destilacije zelišč in izvedeli marsikaj zanimivega o čebelarstvu.

Na trgu so zaživele stojnice s ponudbo čebeljih pridelkov in izdelkov, kmetijskih pridelkov in izdelkov, izobraževalnih vsebin glede prehranjevalnih navad in drugih vsebin, vezanih na tradicionalni slovenski zajtrk.

Pomembno je ohraniti čebele
Predstavitve znamke se je udeležil tudi kmetijski minister Dejan Židan, ki je spomnil na skupna prizadevanja vlade in Čebelarske zveze Slovenije v zvezi s pobudo za razglasitev svetovnega dneva čebel pri Združenih narodih (ZN).

Glavni namen svetovnega dneva čebel bi bil vsako leto opozoriti svetovno javnost na pomembnost ohranjanja čebel in opomniti ljudi, kako smo od čebel in drugih opraševalcev odvisni.