Pobudo o evropskem medenem zajtrku vsak tretji petek v novembru v vrtcih in šolah v EU-ju je Slovenija predstavila že marca lani na zasedanju kmetijskih ministrov EU-ja v Bruslju, danes jo je še v Evropskem parlamentu. Foto: BoBo
Pobudo o evropskem medenem zajtrku vsak tretji petek v novembru v vrtcih in šolah v EU-ju je Slovenija predstavila že marca lani na zasedanju kmetijskih ministrov EU-ja v Bruslju, danes jo je še v Evropskem parlamentu. Foto: BoBo
Državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo Tanja Strniša je v nagovoru evropskim poslancem na odboru za kmetijstvo in podeželje izpostavila, da je čebelarstvo pomemben del slovenskega kmetijstva, zato je ta pomembna panoga s sistemsko zastavljenimi koraki umeščena v strateški okvir kmetijstva. Foto: freedigitalphotos.net

V Bruselj se je odpravil skupaj še z okoli 100 čebelarji, da bi opozorili, da brez čebel ni življenja. Slovenski čebelarji, politiki in slovenski evropski poslanci v Bruslju so odboru za kmetijstvo in podeželje v Evropskem parlamentu predstavili pobudi o evropskem medenem zajtrku in svetovnem dnevu čebel.

Predlagani datum za svetovni dan čebel ni izbran naključno, to je namreč rojstni dan pionirja modernega čebelarstva Antona Janše, ki se je rodil na ta dan leta 1734. Namen pobude je svetovno javnost vsako leto opozoriti na pomembnost ohranjanja čebel in opomniti ljudi, kako je od čebel in preostalih malih, krhkih bitij - opraševalcev odvisna tudi svetovna prehranska varnost.

20. maj kmalu svetovni dan čebel?
Pobuda za razglasitev 20. maja za svetovni dan čebel je naletela na pozitivne odzive, a je pot do cilja še dolga. Slovenija bo maja pobudo predstavila tudi na zasedanju kmetijskih ministrov EU-ja, pridobiti pa je treba tudi pozitivno mnenje Organizacije za prehrano in kmetijstvo (FAO) in podporo tretjih držav. Po besedah državne sekretarke na ministrstvu za kmetijstvo Tanje Strniša, so že lobirali na Balkanu, podporo pa je že obljubila tudi Kitajska. Po njenih besedah bi lahko cilj dosegli prihodnje leto ali leta 2017.

Pobudo slovenskih čebelarjev sta toplo pozdravila tudi predsednik odbora za kmetijstvo in razvoj podeželja Czeslav Adam Siekierinski in podpredsednica Evropskega parlamenta Mairead McGuinness. "Vsi podpiramo vašo pobudo in se zavedamo, da je zelo pomembna za okolje in čebelarstvo," je dejal Siekierinski.

Slovenski politiki in čebelarji so med kampanjo za zaščito čebel v Bruslju skovali tudi novo geslo - čebele povezujejo ljudi in Slovence, saj je glede vprašanja čebel v Sloveniji res popoln konsenz, je še povedala državna sekretarka Strniša.

Bo tretji petek v novembru čas za medeni zajtrk?
Slovenski čebelarji so v prestolnico EU-ja prinesli tudi različne vrste medu, hojev, akacijev, cvetlični, gozdni, kostanjev in lipov med, ki so ga ponudili na t. i. medenem zajtrku. Pobuda za medeni zajtrk predvideva, da bi vsak tretji petek v novembru v vrtcih in šolah v EU-ju za zajtrk ponudili med.

Pobudo načeloma podpirajo vse države, nimajo pa povsod organizirane šolske prehrane, težava so tudi sredstva, tako da ta pobuda ne more povsod zaživeti čez noč, se pa počasi širi. Madžarska je na primer medeni zajtrk organizirala že lani, Avstrija naj bi ga letos konec novembra, je še pojasnila državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu.