Loterija je svetovno najbolj priljubljena oblika iger na srečo. Foto: Reuters
Loterija je svetovno najbolj priljubljena oblika iger na srečo. Foto: Reuters

Za dodatno razburjenje v teh negotovih časih je v Južni Afriki poskrbela državna loterija. Na zadnjem žrebanju so namreč izbrali številke 5, 6, 7, 8, 9 in dodatno super številko 10. To je med uporabniki na družbenih omrežjih sprožilo val ogorčenja in obtožb o goljufiji.

Te je še dodatno podžgala poznejša razglasitev loterije, da je točno zaporedje številk, vključno z dodatno super številko, uganilo kar 20 dobitnikov. Ti so si med seboj razdelili dobrih šest milijonov evrov, vsak je namreč prejel slabih šest milijonov južnoafriških randov.

Na loteriji so v uradnem zapisu žreb branili, saj naj bi ta potekal pod strogimi pogoji, ki preprečujejo goljufijo in nepravilnosti. Čeprav je izbira zaporednih številk nenavadna, pa je po njihovih besedah enako verjetna, kot preostalih 42 milijonov možnih kombinacij.

Tudi tako veliko število dobitnikov po njihovih besedah ni edinstven dogodek, čeprav je nekoliko neobičajen. V preteklosti se je to že večkrat zgodilo, na enem od žrebanj je bilo glavnih dobitnikov tudi že 33. Dodali so, da je mogoče, da je ravno nenavadni zaporedni žreb prispeval k večjemu številu dobitnikov, saj je v človeški naravi, da na listku izberemo podobne vzorce.