Julianne Moore je ena tistih zvezdnic, ki z leti ni izgubila niti kančka svojega šarma, lepote in igralskega talenta. Foto: EPA
Julianne Moore je ena tistih zvezdnic, ki z leti ni izgubila niti kančka svojega šarma, lepote in igralskega talenta. Foto: EPA

Julianne Moore se je na velikem platnu prvič pojavila v filmu Tales from the darkside: The Movie leta 1990, prvo glavno vlogo pa je dobila v filmu Safe leta 1995. V vmesnem času je igrala predvsem v različnih komedijah, izstopa le njena vloga ob boku Harrisona Forda v akcijski kriminalki Ubežnik.

Leta 1995 je posnela tudi dve izmed njenih najbolj prepoznavnih zgodnjih vlog. Zaigrala je v Profesionalcu, črni komediji o šarmantnem francoskem morilcu, in upodobila ljubico slavnega slikarja v biografskem filmu Življenje s Picassom. Od takrat je stalnica v vrhunskih filmskih produkcijah, med drugim je zaigrala v filmih Veliki Lebowski, Psiho, Idealni soprog, Poti k zvezdam, Igre lakote, Kingsman: Zlati krog in Še vedno Alice, ki ji je prinesel oskarja. Za najprestižnejšo filmsko nagrado je bila nominirana petkrat.

Julianne Moore na podelitvi nagrad leta 2019. Foto: EPA
Julianne Moore na podelitvi nagrad leta 2019. Foto: EPA

Broadwayevka

Julianne Anne Smith, Julianne Moore je namreč njeno umetniško ime, se je rodila v Fort Braggu v Severni Karolini v družini vojaškega oficirja. Zaradi očetove službe se je v mladosti morala velikokrat seliti, tudi v tujino.

Po študiju igre v Bostonu si je nadela umetniško ime in se preselila v svet Broadwaya in sorodnih produkcij. Od tam se je v 80. letih preselila na male televizijske zaslone in pozne na filmska platna.

Poleg že omenjenega oskarja je dobitnica številnih filmskih in televizijskih nagrad ter nominacij, med drugim ima enega emmyja in eno nagrado golden globe. Poleg hollywoodskih megaprodukcij je sodelovala tudi v številnih neodvisnih filmih in si prislužila več nominacij na filmskem festivalu v Cannesu.