Kot je pred kratkim v nastopu v oddaji The Graham Norton Show povedala njena 30-letna vnukinja, prav tako igralka, ima Hedrenova zdaj "le še" 13 ali 14 velikih mačk. Svoj čas jih je imela okoli 60 in so tudi precej prosto pohajale po njeni posesti.

Fotografija Dakotine mame Melanie Griffith v mladih letih, ko je videti, kot da ji bo orjaški družinski lev Neal odgriznil nogo, je zelo znana. Še bolj pa fotografija Hedrenove na telefonu v kuhinji, medtem ko skozi okno vanjo leze ogromen tiger.

Tippi Hedren v Ptičih. Foto: AP
Tippi Hedren v Ptičih. Foto: AP

"Ko sem se rodila, so bili vsi levi in tigri že v velikih ogradah, tako da je bilo precej bolj varno," je povedala Johnsonova. "Ni bilo več tako popolnoma psihotično kot takrat, ko jih je babica začela kupovati."

Hedrenova je sicer pozneje izrazila obžalovanje glede omenjenih fotografij, češ da je bilo "neverjetno idiotsko", da je pustila, da se živali prosto sprehajajo.

Aktivistka od 70. let

Hedrenova, najbolj znana po vlogi v Hitchcockovi klasiki Ptiči, je začela reševati eksotične mačke leta 1971, leta 1983 pa je ustanovila sklad Roar Foundation – z namenom "izobraziti javnost glede nevarnosti zasebnega lastništva eksotičnih živali".

Prek te neprofitne organizacije financira tudi svoje živalsko zavetišče Shambala Preserve v Actonu v Kaliforniji, kjer tudi živi.

Leta 2007 je bil sicer v rezervatu incident, ko je eden od bengalskih tigrov hudo poškodoval oskrbnika.

"Zagovarjam pravice živali povsod po svetu," je povedala v intervjuju za Variety leta 2016. "V 60. letih in začetku 70. let sem posnela dva filma v Afriki in takrat so nam okoljevarstveniki govorili, da če ne bomo ničesar storili za rešitev živali v divjini, bodo do leta 2000 izginile."

Tippi s hčerko Melanie ter vnukinjama Dakoto Johnson in Stello Banderas. Foto: AP
Tippi s hčerko Melanie ter vnukinjama Dakoto Johnson in Stello Banderas. Foto: AP

Ko ti zmanjka živali v Hollywoodu ...

Hedrenova je živali začela reševati med snemanjem filma Roar leta 1976, ki so ga nazadnje snemali kar pet let, pri tem pa sta tako ona kot njena hčerka Melanie, prav tako igralka, utrpeli več poškodb.

Tippi Hedren v svojem rezervatu tigrov in levov v Kaliforniji. Foto: AP
Tippi Hedren v svojem rezervatu tigrov in levov v Kaliforniji. Foto: AP

"Scenarij je bil napisan in smo ga poslali različnim dreserjem živali po Hollywoodu, pa nam je prav vsak odgovoril, da imamo v filmu preprosto preveč živali in da nam jih ne morejo priskrbeti, zato nam predlagajo, da si omislimo svoje," je povedala. "In smo šli po zavetiščih in si priskrbeli leve ter tigre."

Zaradi velikega števila nedresiranih živali so samo v prvih dveh letih snemanja zabeležili 48 poškodb. Od 140-članske produkcijske ekipe filma jih je bilo med produkcijo skupno ranjenih od 70 do 100.

Danes 62-letna Griffithova se večkrat spomni svojega odraščanja s temi veličastnimi živalmi. Tako je pred časom na Instagramu objavila fotografijo z mamo in tigrom. "Velika noč z mamo," je zapisala ob fotografiji.

Objavila je tudi staro fotografijo iz 70. let, na kateri je ona z že omenjenim levom Nealom. "Odrasla sem z levi. To je bil moj najboljši prijatelj Neal. V rezervatu moje mame rešujemo divje mačke. Nikakor pa sami ne iščite divjih mačk po divjini."