Angelina Jolie opozarja na stisko Rohingov. Foto: Reuters
Angelina Jolie opozarja na stisko Rohingov. Foto: Reuters

Igralka in humanitarka je spregovorila pred množico beguncev v taborišču Kutapalong, ki velja za največje begunsko zatočišče na svetu.

"Ponižna in ponosna sem, da lahko danes stojim pred vami. Imate vso pravico, da ne ostanete brez države. Način, na katerega ste obravnavani, je sramoten za vse nas. Kar je najbolj tragično pri tem, pa je to, da ne moremo reči, da nismo bili opozorjeni na krizo." Joliejeva je dodala, da je kriza posledica večdesetletne diskriminacije, na katero se ni nihče odzval.

Srečala se bo tudi z državnim vrhom Bangladeša. Foto: AP
Srečala se bo tudi z državnim vrhom Bangladeša. Foto: AP

Združeni narodi želijo za Rohinge zagotoviti okoli 900 milijonov evrov. Ta manjšina je morala iz zvezne države Rakajn v Mjanmaru zbežati čez mejo v Bangladeš zaradi nasilja, množičnih pobojev, posilstev in zatiranja. Mjanmarske oblasti krivdo zavračajo in trdijo, da je bila njihova ofenziva zakonit odgovor na nevarnost vstaje Rohingov. Dodali so tudi, da želijo, da se begunci vrnejo na svoje domovine, a Rohingi prej želijo zagotovila, da bodo v Mjanmaru varni in da bodo dobili državljanstvo.

Govorila z begunci

Joliejeva je v pogovoru z novinarji dodala, da so ji nekateri begunci dejali, da v Mjanmaru z njimi "delajo kot z živino". "Neka ženska mi je rekla, da se živa ne bo vrnila v Mjanmar. Pozivam tamkajšnje oblasti, da končajo krog nasilja in pregonov ter izboljšajo življenjske razmere za vse skupnosti v državi Rakajn, tudi za Rohinge."

V nadaljevanju obiska se bo srečala tudi z bangladeško premierko Šejk Hasino.