Angelina z mamo Marcheline Bertrand leta 2001, šest let pred njeno smrtjo za rakom jajčnikov. Foto: AP
Angelina z mamo Marcheline Bertrand leta 2001, šest let pred njeno smrtjo za rakom jajčnikov. Foto: AP

Počutim se ženstveno in prepričano, da sem sprejela prave odločitve zase in svojo družino. Vem, da moji otroci nikoli ne bodo rekli: 'Mama mi je umrla za rakom jajčnikov.'

Angelina Jolie opozarja, da je treba pred takšnimi odločitvami pretehtati vse možnosti, saj gre za posege, ki porušijo hormonsko ravnovesje. Foto: EPA

Hollywoodska zvezdnica, ki je zaradi raka izgubila mamo, babico in teto, je pred dvema tednoma od zdravnikov izvedela, da so v njeni krvni sliki odkrili označevalce, ki bi utegnili nakazovati zametke raka.

O svoji odločitvi je, tako kot pred dvema letoma ob odstranitvi dojk, napisala kolumno za New York Times, v kateri med drugim razkriva: "Šla sem skozi to, kar najbrž doživlja na tisoče drugih žensk. Rekla sem si, da moram ostati mirna, biti močna in da ne smem razmišljati o tem, da svojih otrok ne bom videla odrasti in da ne bom spoznala svojih vnukov."

Še isti dan je 39-letna mati šestih otrok odšla na posvet h kirurginji, ki je zdravila tudi njeno mamo Marcheline, ki je leta 2007 umrla za rakom jajčnikov. "Oči so se ji orosile, ko me je videla: 'Čisto podobna si ji.' In nato sem se zlomila," piše Joliejeva.

Pet dni čakanja na rezultate preiskav, ki naj bi razkrile, ali so nekje v njenem telesu rakave celice, je preživela v nekakšni meglici, šla na nogometno tekmo svojih otrok in se osredotočala na delo. Na srečo so testi pokazali, da tumorjev nima in začutila je neizmerno srečo, pa čeprav svojih otrok zaradi radioaktivnega sevanja, ki mu je bila izpostavljena med pregledi, ni smela objeti. "Še vedno je obstajala možnost zgodnjih rakavih sprememb, a to je malenkost proti pravemu tumorju. Na svoje olajšanje sem vedela, da se še vedno lahko odločim za odstranitev jajčnikov in jajcevodov, in odločila sem se za to."

Zgodnji nastop menopavze
Odločitev seveda ni lahka, saj to pomeni zgodnji nastop menopavze. Tudi tokrat, tako kot pred dvema letoma, zvezdnica, po kateri se zgledujejo mnoge ženske, poudarja, da takšni ukrepi niso za vsakogar: "Najpomembneje je, da izveste, kakšne možnosti imate, in se odločite za najboljšo rešitev zase," piše igralka, ki je nosilka genske mutacije BRCA1, zaradi katere ima velike možnosti za obolenje.

Zdravniki priporočajo poseg približno desetletje, preden se je rak pojavil pri ženskih sorodnicah. "Moji mami so diagnozo raka na jajčnikih postavili pri 49. Jaz jih imam 39," piše Angelina, ki se je zaradi tega za odstranitev odločila takoj. Operacija je razkrila majhen benigen tumor na enem jajčniku, a nobenih znakov raka v drugih tkivih. Odločila se je, da maternico obdrži, saj tega organa rak pri njenih sorodnicah ni napadel.

Predpisali so ji hormonsko terapijo za lajšanje težav, ki jih prinese mena, a ostaja na realnih tleh: "Zdaj sem v menopavzi. Otrok ne morem imeti več in pričakujem določene telesne spremembe. A sprijaznjena sem z vsem, kar se bo zgodilo, ne zato, ker sem tako močna, ampak ker je to del življenja. Nimam se česa bati."

Seveda pa kljub operaciji ni popolnoma varna pred tveganjem, še vedno je nagnjena k pojavu raka in si zato prizadeva imunski sistem okrepiti na naraven način.

Počutim se ženstveno in prepričano, da sem sprejela prave odločitve zase in svojo družino. Vem, da moji otroci nikoli ne bodo rekli: 'Mama mi je umrla za rakom jajčnikov.'