Antony Blinken na odru. Foto: Reuters
Antony Blinken na odru. Foto: Reuters

Antony Blinken se je v okviru svojega obiska Kijeva v torek ustavil v znanem kletnem baru Barman Dictat v Kijevu, kjer so med drugim nastopili člani domače rockzasedbe 19.99. Med nastopom je frontman skupine Dmitri Temnji Blinkna pozdravil in ga označil kot "velikega prijatelja Ukrajine" ter ga povabil na oder, ameriški državni sekretar pa je vabilo sprejel.

Poprijel je tudi za kitaro in skupaj s člani skupine zapel skladbo Rockin' in the Free World Neila Younga, ki jo je ta izdal leta 1989, tik pred padcem Berlinskega zida, ko so po državah za železno zaveso potekali številni protesti, ki so na koncu vodili v razpad Sovjetske zveze.

Sorodna novica Antony Blinken v Kijevu: Rusija mora plačati za obnovo Ukrajine

"Vaši vojaki, vaši državljani – sploh tisti na severovzhodu, v Harkovu – izredno trpijo. Ampak morajo vedeti, vi morate vedeti, da so ZDA z vami, da je velik del sveta z vami in da se borijo ne le za svobodno Ukrajino, ampak za svoboden svet. In svoboden svet je tudi z vami," je po poročanju Reutersa dejal Blinken, preden je zaigral prve akorde.

Temnji po nastopu ni mogel prehvaliti Blinkna in njegovega igranja kitare. "Zelo dobro je igral," je dejal in dodal, da je Blinken nanj naredil velik vtis.

Nastopu zasedbe 19.99 je sledil še nastop skupine ukrajinskih veteranov, ki so jo ti ustanovili po invaziji Rusije na Ukrajino, da bi pomagali dvigovati moralo ukrajinskih vojakov.