Bill Gates je spoznal Melindo French na sejmu v New Yorku leta 1987, poročila sta se leta 1994, imata pa tri otroke. Zadnji dve desetletji vodita fundacijo, katere cilj je izboljšati zdravstvo in izobraževalni sistem po svetu ter izkoreniniti revščino. Foto: AP
Bill Gates je spoznal Melindo French na sejmu v New Yorku leta 1987, poročila sta se leta 1994, imata pa tri otroke. Zadnji dve desetletji vodita fundacijo, katere cilj je izboljšati zdravstvo in izobraževalni sistem po svetu ter izkoreniniti revščino. Foto: AP

"Po veliko razmisleka in veliko dela v najinem odnosu sva se odločila, da končava najin zakon," sta zapisala na Twitterju. Bill Gates je bil v 70. letih prejšnjega stoletja eden od soustanoviteljev največjega računalniškega podjetja Microsoft in dolga leta najbogatejši človek na svetu.

Par ima tri otroke in skupaj vodi fundacijo Bill&Melinda Gates Foundation, ustanovljeno leta 2000, ki je od takrat za različne projekte, povezane z zdravjem, bojem proti revščini, namenila več kot 53 milijard dolarjev.

Gates, s 124 milijardami dolarjev zdaj 4. najbogatejši človek na Forbesovi lestvici, je skupaj z Warrenom Buffetom pobudnik iniciative Giving Pledge, ki milijarderje poziva, naj večino svojega premoženja podarijo za dobre namene. Po Bloombergovi lestvici je bilo februarja njegovo premoženje vredno 137 milijard dolarjev.

Zakonca sta se zadnja leta posvetila človekoljubju. Foto: Reuters
Zakonca sta se zadnja leta posvetila človekoljubju. Foto: Reuters

Kot sta sporočila prek Twitterja, bosta kljub ločitvi nadaljevala skupno delo v fundaciji. Ob tem sta pozvala k spoštovanju zasebnosti, "ko naša družina začenja novo življenje".

CNN navaja, da je prošnjo za ločitev v Washingtonu vložila Melinda Gates, pri čemer naj bi sodnika pozvala, naj odobri ločitev na podlagi pogodbe o ločitvi, ki sta jo sklenila zakonca. Finančne podrobnosti niso znane.

Spoznala sta se v službi

56-letna Melinda se je Microsoftu pridružila kot produktni vodja leta 1987, zbliževati pa sta se začela na eni od poslovnih večerij v New Yorku istega leta. Kot je v dokumentarnem filmu za Netflix pojasnil Bill Gates, "nama je bilo zelo mar drug za drugega in tako sta bili samo dve možnosti: ali se ločiva ali pa se poročiva". K temu je Melinda dodala, da je metodični Bill ob tem na tablo zapisal prednosti in slabosti poroke.

Poročila sta se leta 1994 na havajskem otoku Lanai.

65-letni Bill Gates je lani izstopil iz uprave Microsofta, da bi se posvetil človekoljubnim dejavnostim.

Sorodna novica Bill Gates zapušča upravo Microsofta zaradi človekoljubja

Zgodba o uspehu se je začela leta 1975

Gates je skupaj s Paulom Allenom soustanovil Microsoft leta 1975, ko sta 4. aprila v mestu Albuquerque v Novi Mehiki registrirala podjetje, ki je razvijalo računalniške programe v jeziku basic za takratni mikroračunalnik Altair 8800.

Do leta 2000 je bil Gates izvršni direktor podjetja, ki je iz garažnega ustvarjalca programske opreme postal sinonim za osebne računalnike in operacijske sisteme Windows. Na področju računalniške tehnologije je prevzel prevladujoči položaj iz rok IBM-a, a nato je štafetno palico najvplivnejšega tehnološkega podjetja moral predati Googlu. Alphabet, kot se imenuje Googlovo matično podjetje, je leta 2016 prehitelo Microsoft po prihodku.

Do leta 2014 je bil Gates še predsednik Microsoftove uprave, nato pa je bil samo še član, saj je vse več časa namenjal fundaciji.

Foto: Reuters
Foto: Reuters