"Mu lahko prenesete to sporočilo, prosim?" Foto: AP

Islandska pevka in tekstopiska Björk je tehnološke milijarderje pozvala, naj si domislijo bolj zelene rešitve za glasbene turneje, kot bi lahko bile denimo okolju prijazne potniške ladje, ki bi bile namenjene gostovanju potujočih festivalov. Pri tem svoje upe polaga v podjetnika Elona Muska. "Upala sem, da bodo Elon Musk in njegovi tehnološki prijatelji izdelali električne turistične avtobuse ali ladje na sončno in vetrno energijo. Mu lahko prenesete to sporočilo, prosim?" je islandska umetnica prosila med pogovorom z AFP.

Na vprašanje, ali je pandemija covida-19 spodbudila okoljsko politiko, je odvrnila: "Žal ne. Mislim, da se preobrat dogaja zelo počasi. Bilo bi super, če bi bilo veliko hitrejše, in še vedno upam, da se bo zgodilo. Vsaj med pandemijo smo slišali glasnejše petje ptic, imeli čistejši zrak, manj letal, tako da vemo, da je mogoče, če le želimo ukrepati tako hitro kot lahko," je upajoče dodala.

Sorodna novica Björk o odhodu iz Amerike: "Tamkajšnje nasilje je bilo zame preveč"

Čaka jo turneja, prihodnji projekti ostajajo presenečenje

57-letnica se sicer pripravlja na evropsko turnejo, ki se bo začela septembra. Na turneji bo sodeloval zelo številčen zbor, zaradi česar je na Islandiji že bila prisiljena odpovedati tri koncerte, saj noben oder ni bil dovolj velik. "To je prvič v zgodovini mojih turnej, da ne bo koncertov na Islandiji, in to me je zelo razžalostilo," je povedala pevka in poudarila, da se je trudila po svojih najboljših močeh. Program turneje je sprva temeljil na njenem albumu Utopia iz leta 2017, nato pa je dodajala vse več skladb z lanskega albuma Fossora.

30 let po njenem prvem mednarodnem solo albumu Debut njen glas še vedno ostaja močan in mogočen. Sama to pripisuje tudi trudu, ki je potreben za njegovo ohranjanje. "Če želiš biti pevec, moraš v to vložiti veliko dela; vključena sta skrb zase in disciplina, a na srečo je stranski učinek ta, da si potem na splošno dobrega zdravja, tako da ni tako hudo", je pojasnila pevka, ki si ne želi vnaprej začrtati poti za prihodnje projekte, saj ima rada presenečenja in spontanost.