Rishi Sunak je med kampanjo za vodjo konservativne stranke poleti (boj z Liz Truss je sicer izgubil) razkril kar nekaj ne prav laskavih lastnosti svoje žene Akshate. Kot je dejal, je precej neorganizirana in nerada pospravlja. Oblačila
Rishi Sunak je med kampanjo za vodjo konservativne stranke poleti (boj z Liz Truss je sicer izgubil) razkril kar nekaj ne prav laskavih lastnosti svoje žene Akshate. Kot je dejal, je precej neorganizirana in nerada pospravlja. Oblačila "in predvsem čevlji" ležijo vsepovsod, je dejal. Foto: EPA

42-letna Akshata Murthy je namreč hčerka enega najbogatejših Indijcev, Nagavare Ramaraoja Narayane Murthyja, računalniškega programerja, ki je ustanovil in kar tri desetletja vodil indijskega tehnološkega giganta Infosys, ki danes kotira na borzi in je po navedbah revije Forbes vredno 4,5 milijarde ameriških dolarjev. Prav po zaslugi očeta oz. svojega 0,93-odstotnega deleža v omenjeni družbi je Akshata ena najbogatejših Indijk, saj ocenjujejo, da je njen delež vreden 715 (po zadnjih podatkih celo 900) milijonov dolarjev oz. od 620 do 785 milijonov britanskih funtov, kar pomeni, da ima pod palcem približno dvakrat več kot britanski monarh.

Kot poroča Guardian, je namreč osebno premoženje kraljice Elizabete II. konec lanskega leta znašalo 365 milijonov funtov, vse to pa je po njeni smrti septembra pripadlo njenemu sinu Karlu III.

Sorodna novica Rishi Sunak tudi uradno novi britanski premier; Bruselj poziva k spoštovanju dogovorov

Murthy sicer ni bila milijarderka od malih nog, je pa odraščala relativno brezskrbno. Njen oče Narayana in mama Sudha sta oba prihajala iz srednjega razreda, oba sta bila visoko izobražena – on je začel kot računalniški programer, ona pa je bila po izobrazbi računalničarka in inženirka, ki je postala prva inženirka v takrat največjem indijskem proizvajalcu avtomobilov TELCO (danes konglomerat Tata).

Dekletce prva leta vzgajali stari starši

Ko se je Akshata rodila, aprila 1980, sta bila Murthyjeva ravno na prelomu svojih poklicnih poti in se trudila zgraditi kariero, zato sta skrb za vzgojo komaj nekaj mesecev stare hčerke predala Narayanovim staršem, ki so živeli v mestu Hubli v bližini Goe, sama pa ostala v Mumbaju, je v pismu, ki je del knjige Legacy: Letters from eminent parents to their daughters (Dediščina: Pisma vplivnih staršev njihovim hčerkam; gre za knjigo pisem vplivnih Indijcev, v katerih ti odkrivajo podrobnosti iz družinskega življenja), razkril Narayana.

"Dva meseca po tvojem rojstvu v Hubliju, sva te pripeljala v Mumbaj, ampak sva hitro ugotovila, da je zelo težko graditi karieri in skrbeti za otroka. Zato sva sklenila, da boš svoja prva leta preživela pri starih starših v Hubliju," je zapisal Narayana in dodal, da je šlo za eno najtežjih odločitev v njunem življenju. "Vsak konec tedna sem sedel na letalo do Belgauma in se nato z avtomobilom odpeljal do Hublija. Zelo drago je bilo, ampak nisem mogel brez tebe," se je hčerkinega otroštva spominjal eden najbogatejših Indijcev.

Narayana Murthy je družbo Infosys vodil tri desetletja, zaradi česar ga imenujejo tudi oče indijskega IT-sektorja. Velja za enega najbogatejših in najvplivnejših Indijcev. Zetu je za novi položaj čestital med prvimi, tudi javno. Foto: EPA
Narayana Murthy je družbo Infosys vodil tri desetletja, zaradi česar ga imenujejo tudi oče indijskega IT-sektorja. Velja za enega najbogatejših in najvplivnejših Indijcev. Zetu je za novi položaj čestital med prvimi, tudi javno. Foto: EPA

Odraščala brez TV-ja v hiši

Nekaj let pozneje sta se Akshata in njen mlajši brat Rohan preselila k staršem v Mumbaj, kjer pa nista ravno uživala v razkošju in brezdelju. Mama Sudha, hčerka kirurga in učiteljice ter nečakinja znanega indijsko-ameriškega astrofizika Shrinivasa Kulkarnija, je namreč stavila na pomen izobrazbe, zato se je "že zgodaj odločila, da v hiši ne bo televizije, tako da bo dovolj časa za učenje, branje, razpravljanje in obiske prijateljev", je razložil Narayana. Sudha se je pozneje sicer posvetila humanitarnemu delu, je ustanoviteljica več dobrodelnih organizacij in skladov ter pisateljica.

Večeri so bili v gospodinjstvu Murthy rezervirani za delo in učenje – otroka sta delala domače naloge ali se učila, starša sta brala knjige ali se izobraževala o zgodovini, literaturi, fiziki, matematiki, strojništvu oz. se posvečala delu. Tudi ko je po zaslugi Narayane Murthyja družina postajala vse premožnejša, niso spremenili svojih navad, tako da sta otroka še vedno hodila v šolo z avtorikšo, se je spominjal oče indijskega IT-sektorja.

Akshata je šolanje pozneje nadaljevala v ZDA, na zasebnem kolidžu Claremont McKenna College, kjer je študirala ekonomijo in francoščino, nato pa se posvetila še svoji veliki ljubezni, modnemu oblikovanju, iz česar je tudi diplomirala. Nekaj časa je delala za Deloitte in Unilever, nato pa se podala na podiplomski študij ekonomije na Stanford, kjer je spoznala svojega bodočega moža Rishija Sunaka, ki je bil Fulbrightov štipendist. Poročila sta se štiri leta pozneje, leta 2009, na dva dni trajajoči svatbi v Bangaloreju v Indiji, kjer sta se za prihodnjih nekaj let tudi ustalila in kjer sta se jima rodili dve hčerki, Anouschka (11) in Krishna (9).

Na Murthy so že pred meseci, ko je bil njen mož
Na Murthy so že pred meseci, ko je bil njen mož "zgolj" finančni minister, letele kritike zaradi razkazovanja razkošja, saj so jo paparaci nemalokrat "ujeli" v oblačilih prestižnih modnih znamk. A kritike se je niso dotaknile, popustila je le, ko se je razvedelo, da kot indijska državljanka ne plačuje davka na dobiček za podjetja zunaj Združenega kraljestva. Foto: EPA

Murthy je pozneje v ZDA ustanovila svojo modno znamko, a je po le dobrih dveh letih končala v stečaju. Ima pa deleže v številnih britanskih in drugih podjetjih, med drugim je lastnica britanske podružnice finančnega sklada Catamaran Ventures, ki ga je ustanovil njen oče in katerega solastnik je bil do leta 2015, ko se je podal v tekmo za poslanca in delež prenesel na ženo, tudi Sunak. Skupno pri Forbesu njeno premoženje ocenjujejo na 1,2 milijarde ameriških dolarjev.

Najbogatejša stanovalca Downing Streeta 10

Novi prvi britanski par je tako uradno najbogatejši v britanski zgodovini, poroča Reuters. Po podatkih iz Guinnessove knjige rekordov je bil do zdaj najbogatejši stanovalec Downing Streeta 10 Edward Stanley, ki je bil premier v 19. stoletju. Pod palcem je namreč imel približno sedem milijonov funtov, kar bi danes pomenilo približno 450 milijonov, so zapisali pri omenjeni knjigi.

Sunak in Murthy sta ob tem še solastnika štirih nepremičnin, graščine v kraju Kirby Sigston v Yorkshiru, kjer je bil Sunak izvoljen za poslanca, ki sta jo kupila junija 2015 za dva milijona funtov, imata hišo v južnem Kensingtonu v Londonu, vredno šest milijonov funtov, še eno (le za odtenek cenejše) stanovanje v bližini ter razkošno stanovanje v hiši ob morju v Santa Monici v Kaliforniji (ZDA), kjer družina navadno dopustuje, piše Daily Mail.

Murthy je velika ljubiteljica mode – ta jo je zanimala že od malih nog, kot je priznala, na veliko ogorčenje in razočaranje njene matere. Med drugim je ustanovila svojo modno znamko, a je ta po slabih treh letih končala v stečaju. Foto: EPA
Murthy je velika ljubiteljica mode – ta jo je zanimala že od malih nog, kot je priznala, na veliko ogorčenje in razočaranje njene matere. Med drugim je ustanovila svojo modno znamko, a je ta po slabih treh letih končala v stečaju. Foto: EPA

Bes zaradi statusa nerezidentke

Prav zaradi (Akshatinega) premoženja se je par spomladi znašel v središču pozornosti, ko se je razvedelo, da Murthy kot nerezidentka v Združenem kraljestvu ne plačuje davka na dobiček svojih podjetij zunaj kraljestva oz. da tam plačuje pavšalno obdavčitev v vrednosti 30.000 britanskih funtov, sicer pa kot indijska državljanka plačuje davke v Indiji. Po razburjenju javnosti zaradi dejstva, da se žena finančnega ministra izogiba plačilu davkov, je Murthy sporočila, da bo svoj status spremenila in da bo začela plačevati davek na dobiček od svojih podjetij zunaj Združenega kraljestva. Poznavalci sicer ocenjujejo, da se bo zaradi več kot 50 let starega sporazuma med Indijo in Združenim kraljestvom, ki preprečuje dvojno obdavčitev državljanov omenjenih držav, plačilu levjega deleža davka, ki bi izhajal iz deleža v Infosysu, najverjetneje izognila, je spomladi poročal BBC.

Par sicer velja za del smetane indijske (in britanske) visoke družbe – kot navajajo britanski mediji, se na zabavah družine Sunak-Murthy zbirajo najbogatejši in najbolj znani, vključno z zvezdami kriketa in bollywoodskih filmov. Murthy se sicer redno uvršča na sezname najbolje oblečenih, večkrat v zadnjem letu pa se je zaradi svojih modnih izbir oziroma zaradi ocenjene vrednosti teh znašla na naslovnicah britanskih medijev, ki so precej glasno kritizirali tovrstno razkazovanje razkošja ministrove žene ob vse bolj skrb vzbujajočih gospodarskih razmerah.