Eden izmed prvih od skupno 25 obiskov princese Elizabete na Severnem Irskem leta 1949. Foto: AP
Eden izmed prvih od skupno 25 obiskov princese Elizabete na Severnem Irskem leta 1949. Foto: AP

Za kraljico je precej napornih nekaj dni. V torek dopoldne je prek videokonference pozdravila veleposlanika Japonske in Evropske unije, še isti večer je gostila svetovni investicijski vrh. V ponedeljek je imela videosestanek z novim generalnim guvernerjem Nove Zelandije, med koncem tedna pa se je udeležila tradicionalnih konjskih dirk v Ascotu. Natrpan urnik bi bil velika preizkušnja tudi za "precej mlajše ljudi", je poročal BBC.

95-letna kraljica bo tako naslednjih nekaj dni počivala na gradu Windsor, nato pa naj bi se konec meseca udeležila podnebnega vrha Združenih narodov COP26 v Glasgowu na Škotskem, kamor pa ne bo ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Buckinghamska palača je sporočila, da je kraljica "dobrega počutja", ob tem pa "razočarana", da ne bo obiskala Severne Irske, kjer je sicer njena ekipa že pripravljala teren za kraljevi obisk. Prebivalcem Severne Irske je poslala najboljše želje, veseli se obiska v prihodnosti. Državo je Elizabeta II. prvič obiskala že leta 1945, po koncu druge svetovne vojne, ko je bila še princesa.

Elizabeta II. je v tem mesecu prejela že drugi zdravniški nasvet, ki ga bo le "nerada" upoštevala. Pred slabim tednom dni so ji zdravniki svetovali, naj se odreče večernemu martiniju ali šampanjcu, zato bo alkohol uživala le še ob posebnih priložnostih.

Buckinghamska palača navaja, naj gre zgolj za preventivne ukrepe, saj se kraljica počuti dobro. Pred tednom dni se je sicer v javnosti prvič pokazala s pohodno palico, v kraljevo cerkev Westminster Abbey pa je prvič tudi zavila po krajši poti, poroča BBC. V vmesnem času je sicer zavrnila naziv starostnice leta revije Oldie, saj si "star toliko, kot se počutiš".