Kmalu bo praznovala 70 let na prestolu. Foto: Reuters
Kmalu bo praznovala 70 let na prestolu. Foto: Reuters

Že 29 let revija Oldie podeljuje nagrade, katerih namen je praznovanje posebnih dosežkov pripadnikov starejših generacij in njihovega prispevka k javnemu življenju. Pretekli prejemniki nagrade Oldie of the Year so bili tudi oskarjevi in Nobelovi nagrajenci, letos pa so organizatorji nagrad za to čast povprašali kraljico Elizabeto II – želeli so jo počastiti pred njenim jubilejem na prestolu in pohvaliti njeno vodstvo med pandemijo covida-19.

Kmalu so prejeli čudovito pismo. "Njeno veličanstvo verjame, da si star toliko, kot se počutiš, tako pa ne verjame, da izpolnjuje temeljna merila, da bi dejansko lahko sprejela nagrado," je zasebni tajnik Tom Laing-Baker dejal v imenu 95-letne monarhinje, ki se po srcu počuti premlado za takšen naziv. Poudaril je, da britanska kraljica upa, da bodo našli bolj častivrednega prejemnika, vsem pa je poslala tople pozdrave.

Letošnja slovesnost je sicer vseeno dobila potrdilo kraljeve družine – na slovesnosti je bila prisotna Camilla, žena princa Charlesa. Vojvodinja Cornwallska je namreč na prvi podelitvi v živo od leta 2019 v londonskem hotelu Savoy tudi sama razdala nekaj nagrad. Camilla je leta 2006 prejela nagrado Oldie za soprogo leta, ustanovitelj revije Gyles Brandreth pa je poudaril, da so se merila spremenila, sama pa je tako premlada, da bi dobila katero izmed nagrad.

Britanska kraljica, ki je na prestolu že skoraj sedem desetletij, ni bila sicer edina članica kraljeve družine, ki so ji želeli podeliti to nagrado. S tem naslovom so želeli "okronati" tudi njeno mater, ki je pri 101 letu umrla leta 2002, priložnost je pred desetletjem zavrnil tudi njen pokojni mož princ Filip.