Kraljica Elizabeta II. je izrazila željo, da se zadeve dokončno razrešijo v prihodnjih dneh. Foto: EPA
Kraljica Elizabeta II. je izrazila željo, da se zadeve dokončno razrešijo v prihodnjih dneh. Foto: EPA

V izjavi je poudarila, da sta vojvoda in vojvodinja Susseška jasno izrazila, da nočeta biti odvisna od javnih sredstev. Poleg tega je dodala, da so se strinjali o prehodnem obdobju, v katerem bosta zakonca preživljala čas med Veliko Britanijo in Kanado. Kraljica je v izjavi izrazila željo, da bi zakonca še vedno opravljala kraljevske dolžnosti, vseeno pa razume in spoštuje njuno željo po samostojnosti.

"Danes smo imeli z družino zelo konstruktivne pogovore v povezavi s prihodnostjo mojega vnuka in njegove družine," je pojasnila britanska kraljica. "Tako jaz kot družina podpiramo in razumemo njuno željo po bolj neodvisnem življenju, medtem ko ostajata del moje družine. Harry in Meghan sta bila jasna, da nočeta, da sta njuni življenji odvisni od javnih sredstev. Odločili smo se za prehodno obdobje, v katerem bo družina Sussex živela med Kanado in Veliko Britanijo."

To so po njenem mnenju kompleksne zadeve, katerih reševanje bo zahtevalo nekaj več dela. "Vseeno sem prosila, da so dokončne določitve sprejete v prihajajočih dneh."

Britanske medije skrbi, da bosta Harry in Meghan poiskala
Britanske medije skrbi, da bosta Harry in Meghan poiskala "prijateljske", pretežno ameriške medije, ki bodo dobili dostop do njiju, sami pa bodo prisiljeni "pobirati ostanke". Foto: Reuters

Sklicali krizni sestanek o prihodnosti zakoncev Sussex

Na Otoku je bil po odločitvi princa Harryja in Meghan, da se umakneta, sklican krizni sestanek, na katerem so se srečali Harry, William, Charles in kraljica Elizabeta. V tabloidih medtem odmeva novica, da se Meghan dogovarja za sodelovanje s korporacijo Disney.

Vojvoda in vojvodinja Susseška sta, kot je znano, v sredo šokirala najožje družinske člane in celotno britansko javnost, ko sta oznanila, da se poslavljata od svojih kraljevskih dolžnosti, da bosta od zdaj živela nekaj časa na Otoku (v "koči" Frogmore na posestvu Windsor, ki so jo za več kot dva milijona obnovili davkoplačevalci), nekaj časa pa v Severni Ameriki, obenem pa bosta poskrbela za svojo "finančno neodvisnost".

Brata odločno proti medijem

Princa Harry in William sta pred sestankom složno in odločno zavrnila pisanje časnika The Times, ki je navajal trditve neimenovanega vira, da je vojvodo in vojvodinjo Susseška k drastičnemu koraku spodbudilo "nasilništvo" princa Williama, ki Meghan ni najboljše sprejel. "Kljub odločnemu zanikanju se je danes v britanskih časopisih pojavila ta ista zgodba," so zapisali njuni predstavniki. Dodali so, da je "sploh za brata, ki ju tako zelo skrbi za težave, povezane z duševnim zdravjem, uporaba tako negativnega jezika škodljiva in potencialno žaljiva."

Sandringhamski vrh: reševanje zapletene situacije

"Užaljena in prizadeta" kraljica Elizabeta II. je po neuradnih informacijah, ki curljajo iz Buckinghamske palače, tako ukazala svojim svetovalcem, naj v "nekaj dneh, ne tednih" najdejo rešitev zapletenega položaja, princ Harry se je z babico, očetom Charlesom in bratom Williamom o podrobnostih pogajal prek videokonferenc, danes so se vsi skupaj sestali na posestvu Sandringham, kjer kraljica tradicionalno preživlja december in januar. V pogovorih naj bi bila prek videoklica vključena tudi Meghan, ki se je s Harryjem konec prejšnjega tedna vrnila iz Kanade, kjer sta preživljala šesttedenski dopust (in "kovala zaroto", kot so se izrazili nekateri Američanki ne preveč naklonjeni britanski mediji), nato pa se, ko je izbruhnil vihar, vrnila v Severno Ameriko k sinu Archieju.

Matjaž Ambrožič v Odmevih o dogajanju na britanskem dvoru

Kdo ju bo plačeval, kje bosta živela, kdo bo plačeval varnostnike?

Ker gre za precedenčni primer, morajo do dokončnega dogovora doreči precej zapletenih podrobnosti: od financiranja do varovanja. Vojvoda in vojvodinja Susseška sta morala namreč do zdaj kot člana ožje kraljeve družine svojo "plačo" (iz. t. i. suverenovega oz. vladarjevega sklada, ki ga britanska vlada nameni kraljici oz. kraljevi družini za izpolnjevanje vseh zakonsko določenih in drugih aktivnosti, sta skupaj z Williamom dobila okoli šest milijonov evrov, pri čemer je vojvodi Cambriškemu zaradi dejstva, da bo nekoč prestolonaslednik in pozneje kralj, pripadlo več kot Harryju) zaslužiti z opravljanjem kraljevskih dolžnosti, turnejami po tujini, v opis njunih del je spadalo tudi pokroviteljstvo nad različnimi dobrodelnimi organizacijami, ki pa sta si jih lahko izbrala sama ...

Predstavniki številnih svetovnih medijev so bili že ob zori utaborjeni pred posestvom Sandringham v Norfolku. Foto: AP
Predstavniki številnih svetovnih medijev so bili že ob zori utaborjeni pred posestvom Sandringham v Norfolku. Foto: AP

Poleg denarja iz suverenovega sklada sta brata približno toliko dobila še od očeta kot del prihodkov njegove vojvodine oz. posestva v Cornwallu, ki mu pripada kot valižanskemu princu. Medtem ko sta zakonca Sussex napovedala, da se deležu iz suverenovega sklada odpovedujeta, pa si, kot so poznavalci razbrali iz njune popolnoma sveže spletne strani, ki je začela delovati sočasno z njuno napovedjo o "ločitvi" od kraljeve družine, želita del dohodkov, ki ga dobita od Charlesa ‒ kljub nameri po finančni neodvisnosti ‒ obdržati.

Harry, Meghan in Archie so šesttedenski oddih preživljali na jugu otoka Vancouver (v bližini meje z ZDA), neuradno v 12 milijonov evrov vredni vili v lasti neimenovanega ruskega bogataša. Po poročanju Reutersa sta prosila sosede, da podpišejo dogovor, s katerim so se obvezali, da informacij o njima ne bodo posredovali javnosti. Tudi tisti, ki tega niso podpisali, na vprašanja novinarjev niso želeli odgovarjati, češ da želijo ohraniti zasebnost para.

Najverjetneje bosta ostala kraljevi visokosti

Ali bosta kraljica in Charles to dopustila, ni jasno. Težava bodo namreč tudi davki. Kanadska davčna zakonodaja namreč predpisuje, da mora vsak, ki v državi biva 183 dni ali več, prijaviti vse svoje prihodke (ne glede na to, ali jih je zaslužil ali dobil), kar bi lahko kraljevo družino odprlo nepredstavljivemu: plačevanju davkov.

Vsekakor pa bosta, so si enotni poznavalci, 35-letni Harry in 38-letna Meghan lahko obdržala svoja naziva njuni kraljevi visokosti, vojvoda in vojvodinja Susseška, saj naj bi se kraljica in valižanski princ veliko naučila iz primera pokojne princese Diane, ko ji je bil ob ločitvi uradno kraljevi naziv odvzet, a v praksi je Diana do smrti ostala princesa.

Prva pogajanja za tržne aktivnosti: Bo Meghan posodila glas animiranemu liku?

Harry in Meghan sta zatrdila, da bosta "še naprej služila kraljici, Commonwealthu in organizacijam, katerih pokrovitelja sta", a tudi glede tega ni popolnoma jasno, kako bi to lahko še naprej opravljala, obenem pa služila denar s tržnimi potezami ‒ mimogrede, za prvo komercialno delo naj bi se Meghan, sicer nekdanja televizijska igralka, že pogajala: po poročanju časnika The Times naj bi z Disneyjem stekli pogovori za njeno sodelovanje pri risanem filmu, pri čemer naj bi se Meghan odrekla neposrednemu honorarju, Disney pa naj bi denar nakazal dobrodelni organizaciji za divje živali, Elephants Without Borders.

On (princ Harry) je član kraljeve družine in to je to. Temu ne more ubežati. Vsekakor mislim, da ne bi smeli plačevati za njuno varovanje, če bi vsemu temu obrnil hrbet, a mislim, da tega ne more narediti. Član kraljeve družine je.

Mimoidoči Londončan v pogovoru za Reuters

Kot smo že poročali, zakonca nimata ravno finančnih težav, saj ima Harry premoženje, ki sta mu ga zapustili mama Diana in prababica Elizabeta (mama zdajšnje kraljice), Meghan pa je v svoji igralski karieri zaslužila okoli pet milijonov evrov. A vprašanje varovanja bi ‒ če bi morala vse plačevati sama ‒ vseeno lahko načelo njun proračun. Susseška sta imela najprej na svoji spletni strani napisano, da ostajata "v skupini mednarodno varovanih ljudi", kar bi pomenilo, da bodo varnostnike tudi v Kanadi, kjer naj bi živela, plačevali davkoplačevalci (a kateri?), pozneje pa je ta del nepojasnjeno izginil, poroča BBC.

Kraljica Elizabeta naj bi bila osebno užaljena in prizadeta zaradi vnukovega ravnanja, ki je bilo popolnoma v nasprotju z njenimi željami. Foto: AP
Kraljica Elizabeta naj bi bila osebno užaljena in prizadeta zaradi vnukovega ravnanja, ki je bilo popolnoma v nasprotju z njenimi željami. Foto: AP

CNN je glede pogajanj med drugim poročal, da je kraljica Harryju jasno povedala, da sistem, kot sta si ga z Meghan zamislila in kot sta ga opisala na omenjeni spletni strani (mimogrede, domeno zanjo sta registrirala že marca lani), ne bo deloval, zato mu je dala vedeti tudi, naj spletno stran bodisi umakne bodisi "občutno spremeni njeno vsebino".

Ameriška televizijska mreža je ob tem poročala tudi, da je Elizabeta vsaj okvirno vedela, kakšni so Harryjevi in Meghanini načrti, a ju je prosila, naj s tem korakom še malo počakata, da se najprej dogovorijo o podrobnostih. Ko sta v sredo na Instagramu oznanila svoj umik, naj bi bila Elizabeta zato močno užaljena ‒ tako zaradi vnukove očitne kljubovalnosti do institucije monarhije kot zaradi dejstva, da je nasprotoval želji svoje babice. Zarohnel naj bi tudi pregovorno neškodljivi Charles, princ William pa je užaloščen, saj gresta poti, na katerih sta se znašla z bratom, v povsem različni smeri.

Palača (naj) si ne želi medijske vojne

Kljub vsemu pa se zdi, da sta v rahli (medijski) prednosti še vedno Harry in Meghan. Kot je v Sunday Timesu zapisal televizijski novinar Tom Bradby, ki je sicer blizu paru, kraljeva družina "nujno potrebuje premirje", saj bi ji medijska vojna močno škodila. "Prav lahko si predstavljam, kaj vse bi lahko (Harry in Meghan, op. a.) razkrila v poglobljenem intervjuju, v katerem se ne bi zadrževala. Mislim, da ne bi bilo lepo," je med drugim zapisal.

Krizni sestanek pri britanski kraljici