Glasbena skupina BTS kraljuje tako na domačih kot tujih lestvicah. Foto: Reuters
Glasbena skupina BTS kraljuje tako na domačih kot tujih lestvicah. Foto: Reuters

Na letošnji Generalni skupščini Združenih narodov, ki je bila namenjena predvsem razpravi o pandemiji novega koronavirusa, so med drugimi pomembnimi ljudmi, kot so Henrietta Fore, izvršna direktorica Unicefa, po videosporočilu spregovorili tudi člani k-pop skupine BTS.

Svoj govor so namenili predvsem mladim, ki jim je v trenutnih razmerah zaradi pandemije novega koronavirusa težko. Tudi RM, Jin, SUGA, j-hope, Jimin, V in Jungkook namreč spadajo med mlade ljudi, ki so se pred devetimi meseci, ko se je pandemija začela, spoprijeli s številnimi izzivi.

Z deljenjem svojih občutenj so želeli navdihniti mlade po svetu in jim sporočiti, da niso sami. "Naša svetovna turneja je bila odpovedana, naši načrti so padli v vodo. Ostal sem sam. Pogledal sem v nebo in v noči nisem mogel videti zvezd," je v uvodu dejal vodja skupine RM. O občutku brezupnosti je govoril tudi Jimin, eden izmed pevcev: "Včeraj sem še pel in plesal z oboževalci po svetu, zdaj pa se je ta svet skrčil na majhno sobo." Čeprav naj bi življenje, čeprav sprva nezaželeno, po besedah raperja SUGA "prvič postalo preprosto," so se vsi spopadali z jezo in nemočjo. "Pomislil sem: 'če tu obupam, potem nisem zvezda svojega življenja'," je svoje razmišljanje delil V.

Člani skupine, ki je s svojo pesmijo Dynamite presegla številne rekorde in se kar dva tedna obdržala na prvem mestu glasbene lestvice Billboard Hot 100, so poudarili pomembnost medsebojne povezanosti med člani, ki jim je pomagala pri tem, da so nadaljevali svoje glasbene delo. "Sprejeli smo vsa čustva in ponovno smo skupaj začeli ustvarjati glasbo," je poudaril j-hope in dodal, da je ravno to pripomoglo k iskrenosti njihove glasbe.

"V svetu negotovosti moramo ceniti pomembnost ’mene’, ’tebe’ in ’nas’," je še povedal Jin. Jungkook pa je dejal, da bodo še naprej s svojimi glasovi in glasbo prinašali uteho ljudem po svetu. "Zdaj bolj kot kadar koli se moramo poskusiti spomniti, kdo smo, in se soočiti s tem, kdo smo. Same sebe moramo imeti radi in si zamisliti lepšo prihodnost. BTS bo z vami," je svojo podporo izkazal RM. "Naš jutri bo morda temen, boleč in težek. Morda se bomo spotaknili ali padli. Ampak zvezde so najsvetlejše v najtemnejši noči," je še dodal. Govor so člani končali s pomembnim optimističnim sporočilom: "Življenje gre naprej. Živimo naprej."

Kampanja, ki poudarja ljubezen do samega sebe

BTS je sicer že pred dvema letoma govoril na 73. Generalni skupščini Združenih narodov. Svoje pozitivnosti tako ne širijo le z glasbo, temveč tudi s kampanjo Rad imej samega sebe (Love Yourself), ki so jo ustvarili leta 2017. BTS je namreč v sodelovanju z Unicefom in njihovo svetovno kampanjo #KONČAJnasilje (#ENDviolence), ki želi zaščititi mlade in zagotoviti, da bi živeli brez strahu pred nasiljem, ustvaril kampanjo Rad imej samega sebe (Love Yourself), ki temelji na verjetju, da se "prava ljubezen začne z ljubeznijo do samega sebe". V takratnem govoru je RM pozval mlade, naj povejo zgodbo in naj kljub občasnim spodrsljajem ne obupajo.