Foto: Reuters
Foto: Reuters

S tako uspešno prvo predstavitvijo delnic je vrednost podjetja zdaj ocenjena na 8,38 milijarde ameriških dolarjev.

Približno 20 odstotkov delnic je bilo ponujenih investitorjem – našli so jih takoj po najavi, da bo podjetje postalo javno, povpraševanje pa je bilo 1000-krat večje od ponudbe. Nekaj jih je prejel tudi vsak izmed sedmih članov skupine BTS, s čimer so vsi avtomatsko postali multimilijonarji – od delnic je vsak zaslužil dodatnih 16 milijonov dolarjev.

Med tistimi, ki so v znak svoje podpore zasedbi kupili vsaj eno delnico, so tudi številni zvesti oboževalci fantovske skupine.

Eden največjih prehodov iz zasebnega v javno

Ko so delnice postale javne, se je v Seulu z njimi trgovalo nad prvotno ceno, s čimer je šlo za enega največjih prehodov zasebnega podjetja v javno v zadnjih treh letih. Ob začetku prodaje je posamezna delnica stala približno 236 dolarjev, sprva so pričakovali, da bo treba zanjo odšteti približno 118 dolarjev, malenkost pozneje pa se je cena še dvignila, dosegla več kot 260 dolarjev na delnico in nato malenkost padla.

Med drugim so s tem, da je Big Hit podjetje postalo javno, želeli oživiti tržno dejavnost v državi, ki je v zadnjih dveh letih doživela precejšen upad. Analitiki so za Big Hit med drugim dejali, da je podjetje tržno zelo vešče in predvsem zna izkoristiti YouTube in družbena omrežja, kar se je izkazalo za koristno predvsem v času pandemije, ko niso mogoči koncerti in podobne dejavnosti glasbenikov. Med drugim so tudi trenutek, ko se je začelo trgovanje, v živo prenašali na kanalu YouTube.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Lani je BTS ustvaril kar 97 odstotkov dobička Big Hita, letos pa so v prvi polovici leta prispevali okoli 88 odstotkov. Več deset milijonov so denimo zbrali ob plačljivem spletnem koncertu Bang Bang Con, ki se ga je udeležilo kar 756.000 gledalcev. Prav tako pa na spletnih platformah izdajajo tako plačljive kot tudi brezplačne videovsebine, v katerih lahko oboževalci gledajo člane, medtem ko odkrivajo nove države, se igrajo družabne igre ali pa pokažejo življenje za kulisami.

Zanašanje na zasedbo BTS precej težavno

Prav to, da se podjetje Big Hit tako močno zanaša na zasedbo BTS, nekateri ob začetku trgovanja z njihovimi delnicami vidijo tudi kot težavo in izpostavljajo, da je prav to vplivalo na poznejši padec cene. S tem se sicer spopadajo številna korejska podjetja v zabavni industriji, vendar nobeno v takšni meri kot Big Hit. "Industrija je trenutno v razcvetu, vseeno pa se dogajajo številna nihanja," opozarjajo analitiki in ob tem posebej poudarjajo denimo to, da ima država obvezno služenje vojaškega roka, ki bo zelo kmalu doletelo tudi člane zasedbe BTS. Najstarejšega med njimi to čaka do konca prihodnjega leta, preostalih šest pa v naslednjih petih letih.

Številni si želijo, da bi država naredila izjemo in glasbenikom ne bi bilo treba odslužiti roka, ki traja dve leti, saj po besedah nekaterih "tudi brez vojaške uniforme delajo ogromno za svojo državo".

Prvi korejski izvajalec na vrhu lestvice Billboard

Skupina, ki je deluje od leta 2013, je po svetu postala še bolj prepoznavna po letu 2017, ko so njeni člani osvojili nagrado na glasbenih nagradah Billboard. V sedmih letih delovanja so člani RM, Jin, SUGA, j-hope, Jimin, V in Jungkook podrli številne rekorde. Avgusta je video za Dynamite, njihovo prvo pesem, ki so jo v celoti zapeli v angleščini, postal najbolje gledan video v 24 urah. V enem dnevu je namreč zbral več kot 101 milijon ogledov.

Prav tako so postali prvi korejski izvajalec, ki se je zavihtel na vrh lestvice Billboard Hot 100. Zadnji azijski glasbenik, ki mu je uspelo osvojiti vrh te ameriške lestvice, je bil Kyu Sakamoto s pesmijo Sukiyaki leta 1963. Na lestvici pa so kraljevali kar dva tedna zapored.