Rodmana in druge ameriške košarkarje je na letališču v Pjongjangu pričakala množica novinarjev. Foto: Reuters
Rodmana in druge ameriške košarkarje je na letališču v Pjongjangu pričakala množica novinarjev. Foto: Reuters
Kim Džong Un
O Kimu je znano zelo malo osebnih podatkov, še o njegovi starosti se bolj kot ne ugiba. Foto: EPA

Danes 51-letni Rodman je številne Američane, tudi politike, pustil brez besed, ko se je dobrovoljno oglasil iz najbolj zaprte države na svetu, države, ki jo ves svet gleda postrani ter s prstom kaže na njen jedrski program.

Toda politika ne moti Rodmana, ki je v Pjongjang skupaj s še tremi člani zabavljaške košarkarske skupine Harlem Globetrotters prišel v torek. "Prihajam v miru. Rad imam ljudstvo Severne Koreje!" je zvezdnik po prihodu zapisal na Twitterju in precej razburil ameriško javnost, saj so odnosi med Washingtonom in Pjongjangom spet blizu vrelišču. Severna Koreja je namreč zagrozila s "popolnim uničenjem", potem ko sta Južna Koreja in ZDA napovedali skupne vojaške vaje.

Klepet s Kimom
A Rodmanu je to kaj malo mar, svoj enotedenski potep po komunistični trdnjavi je opisal kot "ambasadorski". Dodal je še, da "komaj čaka, da se bo lahko v miru usedel in pogovoril s Kim Džong Unom". Novi severnokorejski voditelj je menda velik košarkarski oboževalec, nad tem športom se je navdušil med študijem v Švici. "Ves njegov svet je predstavljala košarka," je dejal nekdanji Kimov sošolec, ko je Severni Korejec po očetovi smrti decembra leta 2011 prišel na ta položaj.

Rodman, ki je znan pod vzdevkom Črv, je še dodal, da je "počaščen, da lahko predstavlja Združene države Amerike". "Nisem politik. Kim Džong Un in Severni Korejci so veliki ljubitelji košarke. Vse imam rad. Pika. Konec zgodbe," je še zapisal na družbenem omrežju. Morda ga je res ena sama ljubezen, a njegovo geografsko znanje bi lahko bilo vprašljivo, potem ko je zapisal še: "Morda pa bom naletel tudi na človeka, ki poje Gangnam Style, ko sem že tukaj." Seveda je mislil raperja Psyja, ki pa prihaja z dežele onstran meje, iz Južne Koreje.

"Vsak otrok si zasluži to priložnost"
Rodman, ki je veljal za enega najboljših skakalcev v ligi NBA, v kateri je osvojil tudi pet naslovov prvaka, je še dejal: "S skupino Harlem Globetrotters želimo zabavati in navdihniti otroke po vsem svetu. Vsak otrok si zasluži to priložnost." Upokojeni košarkar, ki je bil pol leta poročen tudi s Carmen Electro, bo po vrnitvi iz Severne Koreje nekaj časa živel v New Yorku, saj bo sodeloval v zvezniški izdaji poslovnega resničnostnega šova Donalda Trumpa Vajenec.

Program njegovega obiska, med katerim bo snemal tudi televizijski dokumentarec, ni znan, je pa veliko vprašanje, ali si bo ogledal tudi življenje na podeželju, na katerem po poročilih človekoljubnih organizacij ljudje živijo v hudi revščini in lakoti. Po državi so posejana tudi delovna taborišča.