Prelomnica v karieri Diega Lune (na fotografiji levo) je bil film Jaz pa tebi mamo, ki je zaradi nazornega prikazovanja spolnosti dvignil veliko prahu in postal največja mehiška filmska uspešnica vseh časov. Poleg Lune je v filmu igral njegov najboljši prijatelj Gael Garcia Bernal. Foto:
Prelomnica v karieri Diega Lune (na fotografiji levo) je bil film Jaz pa tebi mamo, ki je zaradi nazornega prikazovanja spolnosti dvignil veliko prahu in postal največja mehiška filmska uspešnica vseh časov. Poleg Lune je v filmu igral njegov najboljši prijatelj Gael Garcia Bernal. Foto:
Diego Luna
V zgodnjih najstniških letih je Diego Luna igral v mehiških telenovelah.
Diego Luna
Diego Luna je na festivalu Sundance predstavil svoj celovečerni prvenec z naslovom Abel. Foto: EPA

Diego Luna, nekdanji otroški zvezdnik mehiških telenovel, danes pa priznan igralec na obeh straneh mehiško-ameriške meje, se je rodil 29. decembra 1979 v Ciudadu de Mexico. Njegova starša, angleška kostumografinja Fiona Alexander in najbolj priznani še živeči mehiški scenograf Alejandro Luna, sta ga že od malih nog uvajala v svet filmov in gledališča.

Diegova mama je umrla, ko je imel samo dve leti, oče pa ga je vso mladost s seboj jemal na snemanja in gledališke vaje in ga poučeval o vseh vidikih filmske in gledališke umetnosti, s čimer je v dečku želja, da bi postal igralec in gojil družinsko izročilo, postajala vse večja.

Prva televizijska vloga Diega Lune je prišla leta 1991, v tv-filmu El último fin de año, nato pa je dobil vlogo v telenoveli El abuelo y yo, kjer se je na ekranih pojavil skupaj z najboljšim prijateljem iz otroštva, Gaelom Garcio Bernalom, s katerim sta si še danes zelo blizu. Leta 1995 je presedlal v telenovelo El premio mayor.

In prišel je Jaz pa tebi mamo
Po še dveh telenovelah so začele prihajati resnejše filmske vloge, prelomnica pa je bila vloga Tenocha Iturbideja v kritiško opevanem Jaz pa tebi mamo režiserja Alfonsa Cuarona. Ne le, da je film, nekakšen "roadmovie" o dveh najstnikih s prekipevajočimi hormoni, ki se na izlet po Mehiki podata z malce starejšo žensko, postal največja mehiška filmska uspešnica vseh časov, ampak je tudi usmeril pozornost sveta na mehiško kinematografijo v celoti.

Poleg sob najstnic iz Mehike, kjer je Diego pravi sekssimbol, so se posterji z njegovo podobo začeli pojavljati tudi drugod po svetu, igralčevo ime se je začelo pojavljati ob drugih zvenečih imenih filmskega sveta.

Zadnja leta se Luna, ki ima za vzornika Javierja Bardema in Vincenta Galla, uveljavlja v ZDA, igral je tudi v filmu rojakinje Salme Hayek, Frida, ki pripoveduje življenjsko zgodbo mehiške slikarke Fride Kahlo. Leta 2008 se je v filmu Milk, ki je Seanu Pennu za vlogo Harveyja Milka prinesel drugega oskarja, pojavil v vlogi Jacka Lire, Milkovega temperamentnega ljubimca.

Drugi otrok, prva režija celovečerca
Te dni je v javnost prišla novica, da Diego Luna in njegova 23-letna soproga Camila Sodi, prav tako igralka, pričakujeta drugega otroka. 30-letni igralec je preko menedžerja Jorgeja Mondragona potrdil govorice in dodal: "Proslavila sva veselo novico, ki je v naša življenja prinesla veliko sreče." Par, ki se je poročil februarja leta 2008, ima že 17-mesečnega sina Jeronima.

Diego in Camila sta bila pred kratkim gosta festivala Sundance v Utahu, kjer je Luna predstavil svoj režijski celovečerni prvenec Abel. Leta 2007 je posnel dokumentarec J. C. Chavez o slavnem mehiškem boksarju Juliu Cesarju Chavezu, za katerega je dobil številna priznanja.