Zagotovo bodo gledalci resničnostne oddaje vse 'presežke' dunajske Kimine avanture lahko videli tudi na malih zaslonih. Foto: Reuters
Zagotovo bodo gledalci resničnostne oddaje vse 'presežke' dunajske Kimine avanture lahko videli tudi na malih zaslonih. Foto: Reuters
Kim Kardashian
Kim je preletela Atlantik, da je prišla na ples ... a niti zaplesala ni. Pa njena mati tudi ne. Foto: Reuters
Dunajski operni ples
Na plesu noben član avstrijske elite ne sme manjkati. Foto: Reuters

Vse, kar je lahko šlo narobe na četrtkovem "zmenku" avstrijskega gradbenega mogotca, 81-letnega Richarda Lugnerja, in 33-letne ameriške zvezdnice resničnostnih oddaj Kim Kardashian, je tudi šlo. Izogibanje, grdi pogledi, obtožbe in za povrh še pretepaški obračun in rasistični izpad. Dunajski operni ples, ki naj bi bil "ples vseh plesov" in elitni dogodek avstrijske (in svetovne) družbene smetane, se je tokrat sprevrgel v skupek bizarnih tračev.

V središču dogajanja je bil seveda par Lugner-Kardashian. Avstrijec je znan po tem, da si vsako leto kot spremljevalko na galaples omisli kakšno (razvpito) zvezdnico. V Dunajsko državno opero so ga tako pod roko že spremljale Paris Hilton, Pamela Anderson, Berlusconijeva Ruby, Dita Von Teese in tako naprej. Čeprav se je Kim Kardashian letos izkazala za zelo težavno in samovoljno divo, pa - je vsaj prišla. Sloves najhujše povabljenke namreč še vedno drži (propadla) igralka Lindsey Lohan, ki je leta 2010 zamudila letalo do Dunaja in se sploh ni prikazala v Avstriji.

Pet minut tu, pet minut tam
No, Kim je v avstrijsko prestolnico prišla. Za povrh ne sama, ampak s 13-članskim spremstvom, med katerim je bila njena hči North, mati Kris Jenner, varnostniki, varuška in (predvsem) njena snemalna ekipa, ki je druščini ves čas tesno sledila in snemala kadre za resničnostno oddajo Kardashianovih. Da je Kim obisk Dunaja bolj kot za elitni ples izkoristila za zanimive prizore za TV-oddajo, je očitno kmalu spoznal tudi Lugner, ki je začel po začetnih nasmeških in vljudnostih frazah ob sprejemu na letališču dobivati košarico za košarico.

Glede na to, da je svoji spremljevalki plačal okoli pol milijona dolarjev za manj kot dva dneva, je upravičeno pričakoval, da se bo Kim držala začrtanega programa in opravila vse obveznosti. Pa ni bilo tako. V četrtek ob enih je povsem v belo oblečena sicer prišla v njegovo nakupovalno središče na srečanje z oboževalci, a dogodek že po petih minutah tudi zapustila. Lugner je bil ogorčen prvič. "Zbrala se je množica vreščečih žensk, a njeno ekipo je skrbelo za varnost," je komentiral Lugner, ki se je moral pod nosom obrisati tudi za polurni fototermin razvajene zvezdnice z oboževalci.

Na Dunaju se seveda je "Wienerschnitzel" in "Apfelstrudel"
Sledilo je novo razočaranje. Pred plesom je Lugner Kim in Kris povabil na večerjo, a Američanki sta se izmuznili iz hotela in kar sami - no, v spremstvu varnostnika in snemalcev -, odšli v znano dunajsko restavracijo Figlmüller. Od tam so poročali, da sta naročili dunajski zrezek in krompirjevo solato, za sladico pa jabolčni zavitek, torej same domače jedi. Zavitek jima je šel očitno v slast, saj sta si zaželeli še en kos. Razvpiti gostji je pozdravil tudi lastnik restavracije Thomas Figlmüller, ki jima je poklonil tudi svojo kuharsko knjigo. "Tako Kim kot njena mati sta bili zelo simpatični in prijetni," je komentiral srečanje z njima.

Nastopil je večer in nova priložnost za Lugnerja, da preživi vsaj nekaj časa s svojo damo. Nak, spet ni šlo. Kim, tokrat že v črno-zlati (rožnati?) večerni toaleti je znova odpovedala skupno fotografiranje, tokrat z razlago, da mora podojiti osemmesečno hčer North. Lugner jo je čakal na glavnem vhodu, da bi zasijal ob njej, ona pa se je nekako izmuznila mimo vseh fotografov in vstopila v opero skozi stranski vhod, kar je Avstrijca prikrajšalo za to, da bi nekaj minut užival v soju žarometov s svojim plačanim zmenkom.

"Živcira me"
Že med plesom je tako odkrito dejal avstrijskim medijem: "Živcira me. Ves čas snema, zato noče, da sem blizu nje. A ona je moja gostja, zato bi morala biti z menoj, ne pa povsod drugje. To ni bilo dogovorjeno."

Tudi končalo se je v tem slogu. Lugner je vse do zadnjega upal - in tudi medijem napovedal, da se bosta s Kim na parketu zavrtela ob 23.45, a tudi do tega ni prišlo. Da bo Lugnerja lahko prikrajšala tudi za ples, je Kim sicer napovedala že na tiskovni konferenci popoldne, ko je dejala: "Namesto mene bo zaplesala mati. Jaz bom raje samo gledala. Nisem strokovnjakinja za noben ples. In vsak, ki me pozna, ve, da postanem zelo nervozna, ko gre za ples."

Kljub dogovoru, da se bo na plesu zadržala do enih zjutraj, sta z materjo izginili še pred polnočjo in tako dali le piko na i zares neposrečenemu zmenku. Kljub temu pa je treba priznati, da Lugner ni bil zato nič manj v središču pozornosti - kar si je najbrž tudi želel. "Vesel sem, da je šla," je dejal po njenem odhodu in dodal: "Za mojim hrbtom sta odšli k Figlmüllerju, za pet minut je prišla na novinarsko konferenco, pet minut dajala avtograme in zdaj je spet odšla. Ves ta honorar sem dal zato, da sem jo videl deset minut." Obregnil se je tudi ob njeno ekipo: "Snemalci so se ves čas obnašali, da so oni šefi v moji loži, sploh me niso imeli za mar. Varnostniki pa so bili povsem paranoični. Povsod so videli grožnje."

A tudi Kim je ponudila svojo zgodbo in potožila, da se je na Dunaju počutila precej nelagodno. Med plesom se ji je namreč približal neznani moški z masko, ki se je pretvarjal, da je njen zaročenec Kanye West, Američanka pa je tudi dejala, da je bil Lugner zelo vsiljiv in da je nekajkrat skušal biti sam z njo, "česar ni bilo v dogovoru". Poleg tega je v ložo prišel še nek gost in jo vprašal, če bi zaplesala z njim pa mu je odgovorila, da ni dobra plesalka. On pa je žaljivo dodal: "Zaplesal bi le, če bi orkester zaigral pesem Ni...s in Vienna," (Črnci na Dunaju) s čimer se je očitno obregnil ob njenega Kanyeja, ki poje pesem Ni**as in Paris.

Med sicer uglednimi gosti pa so zapele tudi pesti, saj je neznani pijani moški udaril nemškega televizijskega voditelja Johannesa B. Kernerja, ko je ta ravno zapuščal Lugnerjevo ložo.