Fotografija nagnetenih paparacev, ki na vsakem koraku sledijo kraljevskemu paru. Res? Nikakor ne, pokaže že preprosto iskanje fotografij po spletu. Foto: Netflix
Fotografija nagnetenih paparacev, ki na vsakem koraku sledijo kraljevskemu paru. Res? Nikakor ne, pokaže že preprosto iskanje fotografij po spletu. Foto: Netflix

"Harry in Meghan" bo gotovo ena najbolj gledanih Netflixovih dokumentarnih serij, to je povsem jasno že zaradi števila ogledov obeh napovednikov – prvi, krajši, ki je bil izdan prejšnji teden, ima že več kot sedem milijonov ogledov, v ponedeljek objavljeni razširjeni napovednik pa že več kot milijon in pol.

A številni poznavalci kraljeve družine in natančnejši opazovalci so že pred premiero prvih treh delov serije (ta bo 8. decembra, drugi sveženj epizod pa bo naročnikom na voljo en teden pozneje) opozorili na več nedoslednosti v napovedniku.

Najočitnejše zavajanje – fotografija z rdeče preproge pred premiero 2. dela Harryja Potterja in svetinj smrti

Medtem ko slišimo Harryjev skrhani glas, ki pripoveduje o tem, da "je moral storiti vse, kar je bilo v njegovi moči, da je zaščitil svojo družino", vidimo nepopisno množično paparacev, ki svoje fotoobjektive uperjajo v ... igralce na rdeči preprogi premiere drugega dela filma o Harryju Potterju julija leta 2011 (torej, ko se Harry in Meghan sploh še poznala nista). V napovedniku je namreč uporabljena črno-bela različica fotografije fotoagencije Alamy, ki je nastala na omenjeni rdeči preprogi.

Nadlegovanje novinarjev – ki niso sledili njima, ampak čakali Katie Price in Michaela Cohena

Ko Harry govori o "bolečini in trpljenju" žensk, ki so se poročile v britansko kraljevo družino, in strahu, da "bi se zgodovina ponovila", za trenutek vidimo posnetek, kako paparaci hitijo za nekom. A po poročanju številnih (uglednih) britanskih medijev ne vidimo celotne slike – posnetek je namreč del del tistega, ki je nastal decembra lani, ko so tabloidi pred stavbo sodišča čakali, da na zagovor zaradi vožnje pod vplivom alkohola pride britanska starleta Katie Price. Edina razlika med videoma je po analizi poznavalcev v tem, da je posnetek v dokumentarcu obrnjen zrcalno, po navedbah BBC-ja ugotavlja več medijev, vključno s Sky Newsom, LBC-jem in Metrojem.

V napovedniku je uporabljena tudi fotografija kopice fotografov, ki se gnetejo pred ustavljeno limuzino. A brskanje po fotoarhivih je hitro pokazalo, da fotografija ni povezana s Harryjem in Meghan, še več, nastala ni niti na Otoku. Po ugotovitvah Daily Maila gre namreč za fotografijo paparacev, ki so leta 2019 v New Yorku čakali pred stanovanjem nekdanjega odvetnika Donalda Trumpa, Michaela Cohena, tik preden se je ta odpravil služit zaporno kazen zaradi finančnih malverzacij.

Fotografija Meghan, Harryja in Archieja v Južni Afriki: namig na zlorabo zasebnosti, v resnici pa uradno fotografiranje?

Najbolj pa je britanske medije razburila fotografija fotoaparata, ki nekje od daleč "sledi" Harryju, Meghan in takrat še dojenčku Archieju, pri čemer je slišati Harryjevo opisovanje o "podtikanju" in skrivnem posredovanju fotografij medijem.

Kot je na Twitterju (precej razburjeno) pojasnil novinar Evening Standarda in dopisnik ameriške mreže ABC, Robert Jobson, je fotografija nastala med turnejo vojvode in vojvodinje Susseških po Južni Afriki oz. tik pred srečanjem z nadškofom Desmondom Tutujem. "Da to fotografijo Netflix ter Harry in Meghan uporabljata, da bi namignila na vdor medijev v zasebnost, je popolna farsa. Je delo akreditiranega fotografa v rezidenci nadškofa Tutuja v Cape Townu. Samo trije ljudje smo bili akreditirani. H & M sta odobrila akreditacije. Jaz sem bil tam," je zapisal novinar in tako ovrgel namige, da je fotografija nastala brez vednosti para.

Njegove besede je potrdil Chris Ship, urednik kraljevskih tematik na britanskem ITV-ju (ki je med drugim tam posnela dokumentarec o turneji Susseških po Južni Afriki), in dodal, da je "je bilo vsako snemanje Archieja v rezidenci nadškofa Tutuja izjemno strogo nadzorovano". V javnost tako ni šla nobena fotografija, ki je ne bi par osebno odobril, je namignil.

Izrezovanje fotografij "po meri"

Medijski strokovnjaki so v napovedniku in dražilniku prepoznali še nekaj zavajanj: skupinska fotografija ob uradnem praznovanju rojstnega dne kraljice Elizabete II. junija 2019 je bila prirejena tako, da je bilo videti, da Harry in Meghan stojita bližje kraljici, kot v resnici sta, kar naj bi gledalcu dajalo občutek, da ju je imela rajši kot Harryjevega brata Williama in njegovo ženo Catherine. Uporabljena je bila tudi izrezana fotografija Harryja, ki izteguje roko proti paparacem, a je bilo zamolčano, da je bil na njej Harry s svojim nekdanjim dekletom Chelsy Davy in da je nastala že pred desetletjem, saj sta se Harry in Chelsy dokončno razšla leta 2010.